podaj zbiór wartosci
;): podaj zbiór wartosci
dane f(x)=x
2−2 Df=(0;+∞) prosze niech mi ktos to wytłumaczy
26 sty 16:20
ula:

f(x) jest parabolą z pierwiastkami zerowymi x=−
√2 i x=
√2
ramiona do góry (bo x jest na +)
dziedziną fynkcji są wartości x czyli to co zaznaczyłam na czerwono
zbiór wartości to y czyli dla takich x jak zaznaczyłam na czerwono
y∊(q,∞)
| | −Δ | |
q to wartość y w wieszchołku q= |
|
|
| | 4a | |
Δ=b
2−4ac=8
czyli y⇒(−2,∞)
26 sty 16:38
;): Δ=b2−4ac=8 wszystko fajnie tylko mogłabys jesscze tylko to troche wytłumaczyc co oznaczają
a,c,b i dlaczego taki wzór? nigdy czegos takiego nie miałem na lekcji:(
26 sty 16:46