funkcja wymierna zad tekstowe o kajkarzu
kama: Kajakarz płynie po stojącej wodzie z prędkością 10km/h. Płynąc z prądem rzeki, przebywa trasę
24km w czasie o godzinę krótszym, niż pokonując tę samą trasę pod prąd. Oblicz prędkość prądu
rzeki.
26 sty 16:46
Mateusz: Zakładając, że prędkość kajakarza względem wody będzie stała
| | s | |
korzystamy ze wzoru V = |
| i otrzymujemy układ równan
|
| | t | |
| | km | | 24km | |
{10 |
| + x = |
| podróż z prądem rzeki
|
| | h | | t−1 | |
| | 24km | |
{10km −x = |
| podróż pod prąd te wnioski są logiczne i pod względem fizycznym nie |
| | t | |
trzeba ich tłumaczyc
rozwiązujessz układ równan tu polecam metode przeciwnych współczynników czyli dodajesz stronami
równania x zredukuije ci sie w dalszej częsci powinienes/nnas otrzymac równanie kwadratowe ze
zmienną t i obliczasz t
1 t
2 itd
26 sty 16:55
kama: i jak oblicze 1 i t2 to co dalej?
26 sty 17:00
kama: pomoze kos...
26 sty 17:16
kama: ktos*
26 sty 17:17
kama: ....

?
26 sty 19:00
kama:
27 sty 18:20