ile lat ma babcia matylda
maruda: cztery babcie grały w brydża. średnia ich wieku wynosiła 74 lata.gdy przy pierwszym robrze
babcia matylda zrezygnowała z gry, pozostałe babcie dalej grały z dziadkiem, a średnia wieku
grających zmniejszyła się o 2 lata. trzeciego robra wytrwałe babcie rozegrały już z dziadkiem
śtefanem, który ma 76 lat. ile lat ma babcia matylda. jaka była średnia wieku rozgrywających
trzeciego robra
27 sty 20:47
Eta:
wiek 4 babć : 74*4= 296 lat
po odejściu babci Matyldy : 74−2 = 72
to wiek trzech pozostałych babć w 2 robrze : 72*3= 216 lat
296 −216= 80 lat −− to wiek babci Matyldy bo "dziadek" w brydżu to jedno wolne miejsce
3 rober −−− doszedł prawdziwy dziadek Stefan (w wieku 76lat)
więc średnia wieku grających z prawdziwym dziadkiemStefanem
to: (216 + 76 ):4= 73 lata
Odp: Babcia Matylda miała 80 lat
a średnia wieku rozgrywających 3 robra wynosiła 73 lata
27 sty 21:04