matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
twierdzenie.
Metin:
Podaj i udowodnij twierdzenie o bokach i przekątnych równoległoboku.
27 sty 09:20
Bogdan:
a, b − długości boków równoległoboku, e, f − długości przekątnych Korzystamy z tw. cosinusów i zależności: cos(180
o
− α) = −cosα e
2
= a
2
+ b
2
− 2ab cosα f
2
= a
2
+ b
2
+ 2ab cosα + −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− e
2
+ f
2
= 2(a
2
+ b
2
)
27 sty 12:51