matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg geometryczny
Basia ;):
Proszę o pomoc znów ciągi
Obicz a1 i iloraz ciągu geometrycznego wiedząc że: a2=28
1
a5=3
2
Oraz oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu− to zrobię sama
26 sty 18:52
Julek:
28 = a
1
* q 3
1
2
= a
1
* q * q
3
3
1
2
= 28 * q
3
1
8
= q
3
⇒ q =
1
2
a
1
= 56
1
S
1
0 = 112 * (1−(
)
10
) = ... oblicz
2
26 sty 18:58
Basia ;):
Dziękuję ponownie
26 sty 19:08