ciagi
Mateusz z Lublina: Mam zadanie ktorego nie potrafie zrobic, pomoze ktos?
Wykopanie pierwszego metra studni kosztuje 8zl a kazdego nastepnego o 3 zl drozej.
a) Ile kosztuje wykopanie studni na glebokosci 25m?
b) Wykopanie studni kosztowalo 798zl. Jaka byla jej glebokosc?
Rozumiem jak to zrobic ja piechote, przez dodawanie do kolejnego wyniku +3 itd. ale jak to
zrobic szybciej?
a1=8
a2=a1+3
a3=a2+3
etc.
Jak to szybciej zrobic?
26 sty 19:54
rogal: a
1=8
a
2=8+3
r = a
2−a
1=11 − 8 = 3
a)a
25=a
1+24r=8+24*3= 80 zł
−3n
2−16n+798=0
no i delta
26 sty 20:08
Eta:
a) a
25= a
1 +24*r= 8+72= 80
| | a1+a25 | | 8+80 | |
S25= |
| *25= |
| *25=44*25= 1100 zł
|
| | 2 | | 2 | |
b) S
n= 798 a
n= a
1+(n−1)*r = 3n+5
to; ( 3n+13)*n= 1596
rozwiąż to równanie kwadratowe i podaj n€N
26 sty 20:14
Mateusz z Lublina: Wszystko jasne. Po prostu nie znalem wzoru ( nie podano nam go na lekcji) i czegos mi brakowalo

Dzieki za pomoc
26 sty 20:22
Eta: 
dodam ,że
rogal pomylił się w obliczeniu S
n w przykładzie b)
26 sty 20:27
Mateusz z Lublina: no, tam zgubil ten mianownik, tzn pomnozyl, ale tylko jednostronnie
26 sty 20:30
rogal: ehh faktycznie , przepraszam za wprowadzenie w błąd , to wszystko wynika z pośpiechu
26 sty 20:33
Eta:
do tego jeszcze w liczniku napisał 8+8 +3n
a powinien : 8+8+(n−1)*3= 8+8+3n−3= 13 +3n
26 sty 20:34
Eta:
rogal ... "pośpiech" jest dobry w łapaniu pchełek

ale zdarza się każdemu
26 sty 20:36
rogal: Eta − znalazłaś błąd ortograficzny czy inny w tym wyrazie ?
26 sty 20:42