Udowadnianie podzielności przez indukcję matematyczną
scorpi: 1) Udowodnij (najlepiej jakby było indukcyjnie), że ∀n ∊ ℕ 3| 7
n − 1
2) Udowodnij (najlepiej jakby było indukcyjnie), że ∀n ∊ ℕ 7| 2
n+2 + 3
2n+1
Głównie prosiłbym o pomoc w drugim kroku indukcyjnym, gdyż totalnie nie mam pomysłu jak to
zrobić. Z góry dzięki
26 sty 13:01
scorpi: Aha i w pierwszym przykładzie można założyć że n ∊ ℕ+ bo dla 0 pierwszy krok jest nieprawdziwy
(chyba błąd w zbiorze jest)
26 sty 13:29
scorpi: pomóżcie proszę
26 sty 23:25
Bogdan:
1. Nie ma błędu.
Sprawdzenie dla n 0: 70 − 1 = 1 − 1 = 0, 0 : 3 = 0.
Założenie dla n = k:
7k − 1 = 3a ⇒ 7k = 3a + 1
Teza dla n = k + 1:
7k + 1 − 1 = 7b.
Dowód:
7k + 1 − 1 = 7k * 7 − 1 = (3a + 1) * 7 − 1 = 21a + 7 − 1 = 21a + 6 = 3(7a + 2)
co należało udowodnić.
27 sty 00:23
scorpi: Ale przecież nie można podzielić czegoś czego nie ma

. I dzięki wielkie za pomoc.
27 sty 14:08
Bogdan:
Czego nie ma?
Jest liczba zero, a zero dzieli się przez 3 na tej samej zasadzie, jak np. 6 dzieli się
przez 3, wynikiem dzielenia zera przez 3 jest określona liczba. Mówimy o liczbach, a nie
ilościach czegoś, nie można mówić, że zero to nic, czego nie ma, zero to liczba, która
po prostu jest.
27 sty 17:34
Vax: 2) 32n+1 +2n+2 == 32n * 3 +2n+2 == 2n*3 + 2n+2 == 2n(3+22) == 2n*7 == 0 (mod
7)
Pozdrawiam.
19 kwi 00:26