matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz calkę nieoznaczoną.
aga:
∫
√
x
lnxdx
26 sty 22:42
Andrzej:
przez części: u = ln x du = dx/x dv =
√
x
dx v = 2/3 x
3/2
∫ = uv − ∫v du powinno wyjść 2/3 x
3/2
lnx − 4/9 x
3/2
27 sty 00:02