Wyznaczanie środka, promienia i równania okręgu
Niunia :): Odcinek o końcach A=(6,3), B=(4,1) jest średnicą okręgu. Wyznacz jego środek, oblicz promień
oraz napisz równanie tego okręgu.
23 lis 22:48
Godzio:
| | xA+xB | | yA+yB | |
S=[ |
| , |
| ] <− środek
|
| | 2 | | 2 | |
| | |AB| | | √(xB−xA)2+(yB−ya)2 | |
r= |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | |
podstaw i oblicz , równanie okręgu ktos inny Ci podpowie bo jeszcze tego nie przerabiałem
23 lis 22:52
Niunia :): dziękuję
23 lis 23:11
AROB: S(5,2), r =
√2
równanie okręgu o środku S i promieniu r:
(x − x
S)
2 + (y − y
S)
2 = r
2
(x − 5)2 + (y − 2)2 = 2
23 lis 23:48
wyziaq: (x+7)2+y2=25
27 sty 17:46
wyziaq: wyznacz wspolrzedne S i promien ...
27 sty 17:46
Godzio:
S(−7,0) r=5
27 sty 17:58