matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 173,
172
,
171
,
170
,
169
,
168
,
167
,
166
, ...,
całe
Zadania
Odp.
5
karolina ;):
wiatm prosze mi pomoc w rozwiazaniu tego zadania
z gory dziekuje
"naszkicuj wykres i podaj wlasnosci funkcji f(x)=(
1
2
)
x
−
1
−2
4
karol:
oblicz.
10
Hurin:
x
6
+2x
4
−31x
2
+28=0
3
Aleksandra:
oblicz. 25
log
5
4
prosze o pomoc z gory dziekuje wam
*
3
kasia:
oblicz stosujac wl. logarytmow : log
2
(log
3
54−log
3
6) prosze was pomozcie mi
2
Tomcio:
Dany jest ciąg (a
n
) o wyrazie ogólnym
3
jabłuszko:
zadanie 1 Prostokąt, który tworzy powierzchnię boczną walca, ma wymiary 12cm x 7cm. Oblicz długość
2
Przemek:
przedstaw podane wyrazenia jako jeden logarytm 2+log
3
7
3
Michał:
prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania
Oblicz stosujac odpowiednie wlasnosci logarytmow ; 2log
5
+log4=
6
sandra:
dziedzina funkcji:
2
kamil:
Czy jesli mam uklad 3 rownan z 3 niewiadomymi i gdy rozwiazujac go metoda macierzy stwierdzam, ze wyznacznik w=0 to moge stwierdzic cos o ilosci rozwiazan? czy w kazdym przypadku rownania
19
Antek:
Liczby (4,x,y) tworzą ciąg arymetryczny. Jezeli druga liczbe zwiekszymy o 1, a trzecią o 3 to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz x,y.
1
kamila:
Podstawą ostrosłupa jest romb o przekątnych długości 6cm i 8cm, wysokość ostrosłupa ma 1cm długości. Spadek wysokości ostrosłupa jest punktem przecięcia się przekątnych. Oblicz pole
0
tomcio:
Mogę prosić o pomoc w zadaniu poniżej − o samochodach? Przepraszam, że wstawiłem dwa razy.
2
tomcio:
Dwa pociągi towarowe wyjechały z miast A i B oddalonych od siebie o 540 km. Pociąg jadący z miasta A do miasta B wyjechał o godzinę wcześniej niż pociąg jadący z miasta B do miasta A i
0
Iksik:
Mam zadanie w temacie prawdopodobieństwo i kombinatoryka. Niektóre odtwarzacze płyt kompaktowych mają możliwość odtwarzania utworów w przypadkowej
2
PIOTR:
A= ( − 3 , 5 ) B = ( 4 , −2 )
2
madzia00:
dla jakiego m suma różnych pierw. rzeczywistych równa mx
2
+2(m+1)x+m=0 jest wieksza od ich iloczynu. △>0 i x
1
+x
2
> x
1
*X
2
m różne od 0; a=m; b=2(m+1); c=m −
b
a
>
c
a
2
kalafiorowa:
f(x)= x
2
+4x+3
3
aniko:
1. Doprowadź wyrażenie 27(x−1/3y)(x+1/3y) − 2(x−y)
2
− 2xy do najprostszej postaci i oblicz 1% jego wartości liczbowej dla x=1/
√
5
i y= −
√
5
/5
9
ostr:
Wykaż, ze ciag
0
pomocy @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@:
:::rysunek::: Serek ma kształt gransiastosłupa, ktorego podstawa jest trojkąt o długosciach bokow ; 8 cm, 8
3
Rixspi:
Mamrozłożyc na czynniki nast. wielomiany: 1.W(x)=(x
2
−8x+16)−(4x
2
+4x+1)
1
Edi:
różniczka z y=cos
2
x
5
endriu_1971:
Rozwiąż i sprawdź układ równań:
2x−1
3y−2
{
+
=2
5
4
{4x−5y−6=0
15
Edi:
pochodna z arctg ( x +
√
1+x
2
)
1
ZeneX:
ile różnych liczb trzycyfrowych podzielnych przez 5 można zapisać za pomocą cyfr: 1, 8, 3, 7, 5
1
keli:
stosunek długości boków prostokąta wynosi 2:3 oblicz jego obwód wiedząc ze pole wynosi 40 cm
1
ABCD:
Oblicz sumę S12 ciągu arytmetycznego (an )wiedząc że a2 = −8 i r = 3.
2
Asia:
Przekrój osiowy stożka jest równoramiennym trójkątem prostokątnym o plu 18cm
2
.Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego stożka.
5
Asia:
rozwiąż układd równań r
2
+(29−h)
2
=21
2
1
bezimienna:
Dane są wierzchołki trójkąta A= (2,−1) B=(4,2) C=(5,1) Wyznacz:
3
leszkko:
pomocy
2
ABCD:
Wyznacz ciąg arytmetyczny an wiedząc że: a1 * a2 = 6
3
leszkko:
Pomoże mi ktoś
4
Olcia:]:
Dla odnowienia tafli lodowej o długości 40m i szekorości 30m trzeba nalać tyle wody,aby poziom lodowiska podniósł sie o 1 cm. Ile m3 wody trzeba nalac wiedząc, że woda przez zamarznięciem
0
Olcia:)):
:::rysunek::: Serek ma kształt gransiastosłupa, ktorego podstawa jest trojkąt o długosciach bokow ; 8 cm, 8
6
Maturzysta:
Liczby x−1, 2x, x + 3
0
ABCD:
Dla jakiej wartości x liczby: a, b, c są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego? a = x−2
1
jabłuszko:
ja mma parę zadań z którymi nie daję sobie radę, będę wdzięczna za pomoc^^
1
bezimienna:
Turysta idzie drogą wznoszącą się pod kątem 8 stopni a) Jaką różnicę poziomów pokona po 500 m? Wynik podaj z dokladnościa do 1m
3
ania z tomkiem :
Średnica AB okręgu ma długość 10 cm, a cięciwa CD prostopadła do AB jest oddalona od punktu A o 9 cm. OBLICZ :
4
eLA:
Za[isz w postaci kanonicznej f(x)=−
√
2
(x+3)(x−1)
0
ela ;):
Wycinek kołowy o promieniu 12 cm wyznaczony przez kąt środkowy o mierze 300 stopni tworzy powierzchnię boczną stożka. Oblicz pole tego wycinka, pole powierzchni całkowitej stożka oraz
2
Kowallo:
W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 2a, ramię zaś długość b(a < b). Środek podstawy tego trójkąta jest środkiem okręgu stycznego do ramion trójkąta.Oblicz długość promienia tego
10
ania:
Tangens kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy wynosi 4/3, a pole powierzchni bocznej jest równe 240πcm
2
.Oblicz objętość tego stożka.
4
Asia:
Wysokość stożka ma długość H. Miara kąta między wysokością a tworzącą wynosi 60 stopni. Oblicz pole przekroju tego stożka płaszczyzną poprowadzoną przez dwie tworzące, wzajemnie
79
krzys37:
Witam wszystkich i proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Dana jest prosta y=-4x+5 i punkt P=(-2;1) .
1
bezimienna:
WAŻNE
1
prosze o pomoc;*:
jak wyliczyc pierwiastek
√
429
na czynniki pierwsze czy jakos tak ?
15
mAciek:
1−
1
3
+
1
9
+
1
27
+... Ma ktoś pomysł na to zadanie
10
Radziu0890:
Piłka odbijając sie od ziemi osiąga za każdym razem wysokosc wynoszącą 3/4 pprzedniej. A za trzecim razem wysokosc 54 cm. Na jaką wysokośc odbiła sie piłka za pierwszym razem.
8
as:
napisz rowanie stycznej do paraboli y=x
2
−6x+8 ktora jest rownolegla prostej przechodzcej przez punkt A(1.2) b(2.4)
9
Dziąku:
Witam, mam kłopot z dwoma podpunktami z zadania
Prosiłbym o pomoc ... Dział : Niektóre przekształcenia płaszczyzny.
10
ZeneX:
Rozwiąż równanie: 2sin
2
x−5sin
2
x+2=0 Jeśli ktoś ma jakiś pomysł niech pomoże....
0
prosze o pomoc;*:
prosze niech mi ktos pomoże , prosze prosze prosze
zadanie ponizej
6
paziówna:
mam pytanie. kilka razy spotkałam się na uczelni z napisem:
3
melania.:
prosze o sprawdzenie jeszcze jednego zadania.
0
wiewioor :
Zadanko z matematyki dyskretnej..........
0
prosze o pomoc;*:
WALEC. Prostokąt który tworzy powierzchnię boczną walca ma wymiary 12 cm X 7 cm.Oblicz długość promienia podstawy i wysokość walca. Rozważ wszystkie przypadki.Przyjmij za π liczbę 3,14.
2
leszkko:
W pewnym trójkącie prostokątnym wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego dzieli przeciw prostokątna na odcinki o długości 3cm i 12 cm. Oblicz długość tej wysokości
6
Edi:
Oblicz nie używając tw. de l'Hospitala
1
ZeneX:
Dana jest funkcja h(x)=3x−2. Oblicz h(h(x)).
4
melania.:
prosze o pomoc w sprawdzeniu i o wytumaczenie ewentualnych bledow.
1
Jaro:
Ramiona trapezu mają długości 4 i 8 , a obwód trapezu. jest równy 30. Oblicz długość odcinka łączącego środki. Nie umiem
Pomoże ktoś?
0
zdesperowana:
1. Stopień wielomianu W(x) = (2x
3
– 3)
2
(6x
9
+ 1) jest równy: a) 39 b) 93 c) 15 d) 54.
4
wojtek11111:
Oblicz a−b jeżeli a= sinus
4
alfa − cosinus
4
alfa, b=1−4sinus
2
alfa * cosinus
2
alfa dla alfa=60 stopni
5
piotrek:
jak narysować wykres ciągu
2
Cinu:
:::rysunek::: Oblicz obwód czworokąta , którzy OTRZYMAMY łącząc środki boków czworokąta ABCD, jeżeli
0
Miła Ewelina:
1.Określ czy równanie z niewiadoma x jest oznaczone, nieoznaczone czy sprzeczne : a) x−3/2=6x−3/2
1
seba:
oblicz cztery początkowe wyrazy ciągu arytmetycznego an, wiedząc że:a4=16 ,a12=40
270
g.:
oblicz pochodne funkcji:
4
ziuta608:
prosze pomoc mi to rozwiazac.Tylw tych nawiasow ze nie wiem o co chodzi? Rozwiaz rownanie
1
benek:
Uzasadnij
ze jeżeli cosα≠0 to prawda jest ze (1+sinα)(1/cosα − tgα)=cosα POMOCY
!
2
wojtek11111:
stosunek długości boków prostokąta wynosi 2:3 oblicz jego pole wiedząc ze obwód wynosi 40 cm POMÓŻCIE
!
1
wojtek 11111:
Mógłbyś mi to policzyć proszę
2
Sylwia:
W ciagu arytmetycznym o nieparzystej liczbie wyrazów suma wyrazów stojących na miejscach nieparzystych równa się 44 a suma pozostałych wynosi 33. znajdz wyraz środkowy i liczbę
0
wojtek11111:
tak wiem ale wychodza mi jakieś dziwne liczby z którymi nie mogę sobie poradzić
0
Jaro:
Ramiona trapezu mają długości 4 i 8 , a obwód trapezu. jest równy 30. Oblicz długość odcinka łączącego środki. Nie umiem
Pomoże ktoś?
1
mimi:
kąt alfa jest ostry cosinus alfa=8/17 oblicz
√
tangens
2
alfa +1
POMÓŻCIE JUTRO MAM KLASÓWKĘ
1
ZeneX:
Rozwiąż graficznie układ: x
2
−4y
2
=0 i x
2
+y
2
≤4 Prosze o pomoc chociaż podpowiedzcie jak to zrobić...
5
ZeneX:
Rozwiąż równanie: IxIlog
2
(x+3)=2x Jeśli ktoś wie jak to rozwiązać to prosze o pomoc...
4
zbyszek:
∫[3x−4]
10
dx=
0
pilnie to potrzebuje:
∫[4x3+7/x]dx=
4
zbyszek:
∫[4x
3
+7/x]dx=
11
Reni:
W urnie jest 5 kul białych i 4 czarne.Losujemy bez zwracania 2 kule. oblicz prawdopodbieństwo tego, że wśród wylosowanych kul przynajmniej jedna bedzie:
2
wojtek11111:
sprawdź tożsamość
(cosinus alfa + sinus alfa)
2
+(cosinus alfa − sinus alfa)
2
=2
0
wojtek11111:
Mogłbyś mi to policzyć bo mi nie chce wyjść PROSZE
0
mimi:
POMOCY
porónaj liczby a=cotangens
2
alfa *cosinus
2
alfa i b=cotangens
2
alfa− cosinus
2
alfa jeżeli alfa=60 stopni
1
Paula:
Prosze o pomoc
Oblicz pole powierzchni calkowitej walca o wymiarach h i promieniu podstawy r,jezeli h=6 , r=4
0
keli:
uzasadnij ze jeżeli cosinus kąta alfa jest różny od zera to prawda jest ze (1+sinus alfa)(1/cosinus alfa−tangens alfa)= cosinus alfa
2
anna:
Mamy urnę w niej ponumerowane kolejno kule od 1 do 100. Losujemy ze zwracaniem 3 razy jedną kluę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wszystkie 3 wylosowane kule będą o numerze
0
ZeneX:
Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji x→ f(x)=
1
2
−sinx, dla x∊[−
π
2
,
π
2
]
32
justynka:
czy umie ktos obliczyc miejsca zerowe funkcji f(x)=30x
3
+20x
2
−28x−4 bo ja nie moge sobie z tym poradzic. PROSZE O POMOC!
2
mAciek:
Dane jest równanie x
2
+(2−a)x−3−a=0. Dobierz tak wartość parametru a , aby suma kwadratów pierwiastków tego równania była równa 1. Koniecznie prosze pomóżcie
0
Sylwia:
W ciagu arytmetycznym o nieparzystej liczbie wyrazów suma wyrazów stojących na miejscach nieparzystych równa się 44 a suma pozostałych wynosi 33. znajdz wyraz środkowy i liczbę
3
as:
dla jakich wartosci parametru m okregi sa stycznie zewnetrznie o
1
: x
2
+y
2
−2x+2y−2=o
1
Marinka:
Dwa wektory u i v mają długości |u| = 4 i |v| = 2, a kąt między nimi ma miarę 60
o
. Oblicz długość wektora w = 2u + 3v
3
maturzystka:):
W ostroslupie prawidlowym czworokatnym krawedz boczna tworzy z krawedzia podstawy kat α. Wyznacz kosinus kata miedzy sasiednimi scianami bocznymi.
3
rogal:
Ciąg geometryczny i arytmetyczny razem
!
5
anna:
Mamy 12 kul zielonych i 8 żółtych w urnie, wyciągamy ze zwracaniem jedną kulę i potem wyciągamy na chybił trafił drugą kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo że kule będą różnych klorów
7
hashiri:
Witam, nierozumien jednego przeksztalcenia.
2
zbyszek:
∫e
2x
dx=
0
20:
2
1
0
3
natalia:
6
omenn:
π
Punkt styczności prostej nachylonej do dodatniej półosi OX pod kątem α=
, przechodzącej
3
przez punkt (0,−2), z okręgiem o równaniu x
2
+y
2
=1, to:
4
viola:
mam pytanie z ekonomii matematycznej mam jedno zadanko i nie moge ruszyć bo zapomniałam ile to jest pochodna z 5lnx?
9
endriu_1971:
Która z liczb jest większa. Odpowiedź uzasadnij:
√
7
:
5
√
49
czy 7
0,2
6
endriu_1971:
√
x+2
Określ dziedzinę funkcji i oblicz miejsce zerowe y=
Potrzebne na już
2x−5
W tamtym temacie był błąd, przepraszam za spam
Pozdrawiam i z góry dziękuję
2
Sławek:
2k+3
3−
>0/*4
4
12−(2k+3)>0
1
pomocccc:
Jeżeli promień podstawy stożka zwiększymy o 20% a wysokość zmniejszymy o 20% to objętość stożka
1
geniu:
przekrój graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego przechodzi przez dłuższe przekątne podstaw i dwie przeciwległe krawędzie boczne jest kwadratem o polu 72. Oblicz jego objętość i pole
2
geniu:
szczelnie zamknięte prostopadłościenne akwarium o krawedziach 5, 12 i 20. jest czesciowo wypelnione woda. akwarium to stoi na najmniejszej scianie a woda siega do wysokosci 16. Do
1
maruda:
w tabeli podano liczby i odpowiadające im wagi. Oblicz średnią ważoną tychliczb ,liczba;7,4,9.Waga;3,1,4
2
Antonina 66:
http://matematyka.pisz.pl/forum/35231.html⇔ Godzio zerknij
1
miś:
w firmie pracuje łącznie z szwem 25 osób .Srednia płaca wynosiła niedawno1500zł, ale ostatnio wszyscy oprócz szewa dostali 10% podwyżki iśrednia ta wzrosła do 1600zł ile zarabia szef
1
Doncia:
Suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetyczny równa się 15. Jeżeli do tych liczb dodać odpowiednio 1, 4, 19, to otrzymane sumy utworzą ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.
1
A:
Droga z miejscowosci A do B ma dlugosc 26 km. Motocyklista przebyl te droge w czasie o 1,5 krtotszym niz rowerzysta, ktory jechal z predkoscia o 39 hm/h mniejsza. Oblicz, z jaka
0
Knopo:
1. Udowodnić, że jeżeli A jest podzbiorem zbioru |N wszystkich liczb naturalnych takim, że : (1) 2 ∊ A
9
ania:
Ile punktów, których obie współrzędne są liczbami wymiernymi, należy do wykresu funkcji y=
√
2
x?
5
Cinu:
Dane są punkty P=(3, 2) i R=(−4,1). Oblicz obwód kwadratu, którego punkty P i R są wierzchołkami należącymi do przekątnej kwadratu.
1
Łukasz:
O ile procent zmniejszy się pole rombu, jeśli jedną przekątną rombu zwiększymy o 20%, a drugą przekątną skrócimy o 40% ?
8
mała:
:::rysunek::: przekątne trapezu abcd przecinają się w punkcie m. wysokosc trapezu ma długość 18. pole
4
ona:
Zadanie. Pan Raczek zainwestował na giełdzie 20000zł. Podzielił swój kapitał w stosunku 1:4. Za pierwszą
2
mAciek:
Rozwiąż równanie x −
√
x−3
=4
1
Michal:
Przedstaw w postaci a + bi liczbę (
√
3
+ i)
30
1
Łukasz:
Wyrazami ciągu arytmetycznego są kolejne liczby naturalne, które przy dzieleniu przez 8 dają resztę 5. Wyraz pierwszy jest mniejszy od 8.Oblicz a
51
0
Michal:
Wyznacz równanie płaszczyzny, dla której punkty (1, 2, −1) jest rzutem ortogonalnym punktu (0,0,0) na tą płaszczyznę.
0
Michal:
z−2
3z+i
Rozwiąż równanie
=
i+1
2+i
Bardzo proszę o pomoc!
0
Michal:
Zobrazuj na płaszczyźnie zespolonej zbiór A = {z € Z : | z − i |<1}
12
syllabi:
Znajdź równania stycznych do okręgu x
2
+y
2
=1 przechodzących przez punkt R=(1,2)
16
justyna:
mam prosbe, od kilku dni niemoge sobie poradzic z obliczeniem pierwszej i drugiej pochodnej funkcji f(x)=x(x−1)
2
(x+2)
3
prosze o szybka pomoc:(
0
Michal:
Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A(−1,0,0) B(0,2,0) C(4,1,0)
7
Paweł:
Pytanie w sumie tez zwiazane z matematyką.
0
Michal:
wyznacz kąt jaki z osia O2 (dodatnim kierunkiem) tworzy prosta
z
y−1
z+2
l :
=
=
√
2
−1
−1
0
ona:
Uzasadnij, że liczba:
1
1
1
M=
+
+ ...+
√
1
+
√
4
√
4
+
√
7
√
97
+
√
100
1
Bolek:
Proszę o pomoc:Ile jest liczb czterocyfrowych w których liczba jedności jest o jeden większa od liczby
8
Problem:
mam problem przy całce postaci
3
marq17:
Udowodnij, że jeżeli punkt nalerzy do wnętrza czworościanu foremnego, to suma jego odległości od ścian tego czworościanu jest stała.
4
dziękuję za pomoc ;):
jak sie sprowadza do wspólnego mianownika jesli mamy działanie:
1
Jurek:
Pewien wielokąt foremny ma 6 razy więcej przekątnych niż boków. Oblicz: miarę jego kąta wewnętrznego i zewnętrznego.
0
mAciek:
Narysuj wykres funkcji f(x)=Ictg2xI +2 i omów jej własności Prosze o pomoc>
0
marq17:
Mam pewien problem bo nie pamiętam zabardzo funkcji homograficznej, a mam pewne zadanie, jeśli ktoś wie prosze o pomoc
1
tkaka_jedna:
Witam, mam takie zadanko, którego ni w ząd nie wiem jak ruszyc: 1. W turnieju szachowym startowało 10 zawodników. W pierwszej fazie każdy z zawodników rozegrał
2
Kamil:
Wyrażenie
−2
(
4
√
x
2
y
)
3
x
0
on:
Jak wyznaczyc zbior na osi liczbowej, ktorych suma odleglosci od punktow 4 i 6 jest niewieksza od 4?
1
Przemo:
Mam problem z takim zadankiem:
0
karola:
Towary w ogromnym magazynie są kodowane w komputerze za pomocą ciągu liter i cyfr ( używamy cyfr 0,1,2 ...... 9). O ile więcej towarów można zakodować, jeśli kod składa sie z co najwyżej
6
Antonina 66:
Witam, jak to narysować?:
5
marta:
Pole powierzchni całkowitej stożka jest równe polu koła o promieniu równym wysokości stożka. Znajdź zależność między tworzącą k i promieniem r podstawy stożka.
0
bezimienna:
Ile jest licz trzycyfrowych o różnych cyfrach utworzonych z cyfr 1,2,3,4,5,6,7 i mniejszych od 444 ?
0
hekla:
oblicz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego jeżeli sin=0,6 oraz uzasadnij ze jezeli cos nie jest równy 0 to prawda jest ze (1+sin)*(1/cos −tg)=cos
4
aniko:
1.Podaj wartości liczbowe , dla których wyrażenie to będzie miało sens i doprowadź to wyrażenie do najprostszej postaci.
7
olo:
1. Zapisz w postaci iloczynu: x
4
− y
4
5
Linh:
jak mam określić dziedzinę funkcji wymiernej: F(x)=x
3
−3x
2
+18
5
kalafiorowa:
log
0,5
7 =?
1
Dariusswwe:
1) Ln
2
*e
3
2) (1−i)
1
0
2
technikum:
dany jest kwadrat o przeciwleglych wierzcholkach A=(3,1), C=(−1,3) wyznacz dlugosc boku tego kwadratu
1
Wiktoria:
liczbę 147 przedstaw w postaci sumy siedmiu składników tak aby te składniki były kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego i aby ostatni składnik był sześć razy większy niż pierwszy.
1
technikum:
dany jest kwadrat o kolejnych wierzcholkach A=(−4,2), B=(6,−2) wyznacz promien okregu opisanego na tym kwadracie
2
Rob:
x−13
Witam, nie wiem jak to ugryźć: ∫
dx
x
2
+2x−3
Proszę o pomoc, pozdrawiam!
0
bezimienna:
W przedziale wagonu kolejowego są ustawione naprzeciw siebie dwie ławki Każda ma 5 numerowanych miejsc Do przedziału weszło 5 osób Trzy osoby usiadły an jednej lawce, pozostale − na
2
aaggaa:
wyznacz liczbe m tak aby proste rownaniach y=(2m−1)x i y=(5−m)x+7 byly rownolegle
1
mog:
(1 + 2x)
2
0
bezimienna:
Ile można utworzyć lcizb pięciocyfrowych o różnych cyfrach anleżących do zbioru {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
0
arek:
Witam Mam do obliczenia taką całkę metoda podstawiania :
4
Michal:
Liczby zespolone :
3
Michal:
1. Rozwiąż równania
4
Michal:
6. Rozwiąż równania w zbiorze liczb zespolonych :
0
bezimienna:
Ze zbioru {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy kolejno 4 cyfry bez zwracania, a następnie zapisujemy je w kolejności losowania tworzać liczbę czterocyfrową Ile można otzrymać w ten sposób:
3
Ja:
Algebra liniowa :
2
krzyko:
1. wyrażenie zapisz jako iloczyn 28x
2
+ 28x +7
1
hekla:
stosunek długości boków prostokąta wynosi 3:2 wiedząc ze pole wynosi 24 cm oblicz jego obwód
0
bezimienna:
Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy kolejno bez zwracania trzy cyfry a nastepnie zapisujemy je w kolejności losowania towrząc liczbe trzycyfrową Ile Mozna w ten sposób utworzyć:
0
bezimienna:
Ilu jest uczniów w klasie, jeśli wiadomo że liczba utowrzonych z nich uporządkowanych trójek jest 182 razy większa od liczby uczniów ?
0
bezimienna:
Ilu jest uczniów w kalsie, jeśli wiadomo że liczba utworzobych z nich uporządkowanych par jest rowna 756 ?
2
Dan12:
podstawą ostrosłupa jest trojkat rownoboczny o boku dlugosci 4. Dwie sciany boczne tego osstorslupa sa prostopadle do plaszczyzny podstawy a trzecia tworzy z plaszczyzna podstawy kat
0
bezimienna:
Ile jest licz trzycyfrowych o różnych cyfrach utworzonych z cyfr 1,2,3,4,5,6,7 i mniejszych od 444 ?
0
hekla:
sprawdź tożsamość: (cos+sin)
2
+(cos−sin)
2
=2 oraz oblicz a−b gdy a=sin
4
−cos
4
5
Mati:
Wynajęcie sali na połowinki, organizowane przez uczniów drugich klas pewnego liceum, kosztuje 1500zł. Ponieważ 50 uczniów z klas drugich zrezygnowało z udziału w zabawie to każdy z
0
michał:
Oblicz pole czworokąta wypukłego ABCD, w którym kąty wewnętrzne mają odpowiednio ∠A = 90 stopni, ∠B = 75 stopni, ∠C = 60 stopni, ∠D = 135 stopni. A boki AB i AD mają długość 3 cm.
4
student:
Witam Mam problem z zadaniem .Dla innych pewnie to banalne
1
bezimienna:
Liczba log o podstawie 0,5 z 12 − log o podtswie 0,5 z 3 jest równa ?
1
Paulina:
Prosze o pomoc z nastepujacym zadaniem.
0
Iwona:
mam pytanie nie jestem za dobra z matematyki. Szczególnie mam problemy z rozwiązywaniem zadań tekstowych.
2
ja;D:
Wykaż ze liczba 3+3
2
+3
3
+3
4
+...+3
1
0
0
jest podzielna przez 6
1
jola b:
oblicz, o jaki kąt odchyli się od pionu linka o długości l=2m, jeżeli okres obiegu kulki na niej zawieszonej wynosi T=2s?
0
bezimienna:
Inflacja w roku 2007 wynosiła 4%, a w roku 2008 6%. O ile proscent wzrosła inflacja w roku 2008 w stosunku do roku 2007 ?
2
bezimienna:
Dany jest prostopadłościan, któego podstawą jest kwadrat o boku długości x+5 a wysokość ma długość 2x+4. Podaj wzór w postaci wyrażenia algebraicznego opisujący pole powierzchni tego
2
krysia:
log17
1
= obliczyć log10
1000000
=
2
Potrzebujący :):
Niby proste a jednak
1
bezimienna:
Zbiór punktów wspólnych kuli i płaszczyzny może być : a) odcinkiem
2
Justyna:
Witam, czy moglabym prosic o sprawdzenie rozwiazania nasteoujacej calki: Mialam taka calke na kolokwium i chcialabym sie upewnic czy ja porawnie rozwiazalam.Oto calka i moje rozwiazanie:
2
ja;D:
dany jest trójkat prostokątny o polu 2
√
3
i kącie ostrym 30. oblicz dł. przyprostokątnych tego trójkata.
2
ja;D:
wykaż ze trójkąt o wierzchołkach jest prostokątny! a=(1,2)
2
adunia:
oblicz sumę 13 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego: a
n
= 2 (n−1) + 4
2
wiktor5175:
wiktor5175: Proszę o pomoc GRANICE 5x+4
4
marq17:
Ciąg a
n
jest ciągiem geometrycznym, oblicz a
3
. a
n
=
2n−1
n+2
2
peper:
(x
3
+
√
2
) (−
√
2
− x
3
)
1
maturalna:
argument fukcji f(x)=3x+8 wzrasta o 5. O ile wówczas wzrasta wartośc fukncji?
archiwum 173,
172
,
171
,
170
,
169
,
168
,
167