dziedzina
sandra: dziedzina funkcji:
y=√8x − 4x − 2*2x≥0 2x = t
24 sty 20:08
Anna: pomagam
24 sty 20:10
sandra: 
dziekuje
24 sty 20:10
Anna:

8
x−4
x−2*2
x ≥ 0 Podst. t = 2
x (t>0)
t
3 − t
2 − 2t ≥ 0
t(t
2 − t − 2) ≥ 0 t
2−t−2=0 ⇒ Δ=9,
√Δ=3, t
1=2, t
2= −1
t(t−2)(t+1) ≥ 0
miejsca zerowe: 0, 2, −1
Na podst. wykresu i uwzględniając założenie t > 0 otrzymujemy:
t ≥ 2, czyli 2
x ≥ 2 ⇒
x ≥ 1
24 sty 20:22
sandra: czyli x≥1 to dziedzina funkcji czy jak ?
24 sty 20:28
Anna: Tak. D = <1,
∞).
24 sty 20:34
sandra: dziekuje serdecznie!

a to zadanie napisane przez madzia00 dalaby Pani rozwiazac bo mam tez
podobne?
24 sty 20:36