POMOCY!!!
justynka: czy umie ktos obliczyc miejsca zerowe funkcji f(x)=30x3+20x2−28x−4 bo ja nie moge sobie z tym
poradzic. PROSZE O POMOC!
23 sty 18:03
justynka: prosze pomozcie mi szybko....
23 sty 18:33
cinu: zastosuj grupowanie z wylaczaniem przed nawias
23 sty 18:41
justynka: tak nic nie wychodzi, bo probowalam:(
23 sty 18:45
Cinu: skąd masz te zadanie? bo takich to chyba w ksiazce nie ma, a jak ktos wymyslil sobie to z glowy
to niech pierw sam sprobuje to zrobic
23 sty 18:49
justynka: to na studiach tak mam i najgorzej ze to na zaliczenie potrzebne
23 sty 18:54
23 sty 19:05
Knopo: A jak będziesz znała jedno chociaż miejsce zerowe to wiesz co potem zrobić ?
23 sty 19:05
Knopo: Wybitnie niekorzystne są te miejsca zerowe

Upewnij się, że nie pomyliłaś nic we wzorze; P
23 sty 19:06
wiewioor : nmo to tak

(15x
2−14)(2x+20/15)−220/15
x=+− 14/15 i x=−2/3
niew iem czy dobrze sprawdź czy sie zgadza i napisz

23 sty 19:11
justynka: wiem co mam zrobic pozniej
23 sty 19:12
tim: Tylko, że tak nie można, coś nie tak.
23 sty 19:12
wiewioor : można

policz czy wyjdzie funkcja docelowa
23 sty 19:13
tim: Ale już wynik jest źle. Więc?
23 sty 19:13
justynka: to nie jest dobrze bo miejsca zerowe wyznacza sie z iloczynu i nie moze byc −220/15
23 sty 19:16
wiewioor : sorki +220/15
23 sty 19:16
wiewioor : (15x2−14)(2x+20/15)+220/15
23 sty 19:17
tim: Dokładnie justynko.
23 sty 19:17
wiewioor : będzie wynik dobrze
23 sty 19:17
23 sty 19:17
tim: Wiewioor, coś jednak nie tak, twoje rozumowanie. Nie wprowadzaj w błąd.
23 sty 19:18
tim: Z pochodnej, ok.
23 sty 19:18
wiewioor : z pochodnej ok a z tego nie

no ja nie widze innego rozwiązania

a ja tak zawsze robie i jest
dobrze
23 sty 19:20
wiewioor : pomyśle może wpadne na cos innego bądź ktoś inny wpadnie
23 sty 19:20
tim: (15x2−14)(2x+20/15)+220/15 = 0
x = ...
Takie rozwiązanie uważasz za dobre?
23 sty 19:20
justynka: to jest cos nie tak...
23 sty 19:22
wiewioor : wykasowuje równanie



8h uczenia siada mi na czache
23 sty 19:30
justynka: to ktos mi pomoze?
23 sty 19:31
AS:
szukane pierwiastki
−1.304 , −0.132773 , 0.770107
23 sty 19:36
tim: Więc mamy dwie możliwości.
Albo zostajemy przy rozw. przez program, albo pochodną, więc tak:
f(x)=30x3+20x2−28x−4
f'(x)=(30x3+20x2−28x−4)'=90·x2 + 40·x − 28 = 0
90·x2 + 40·x − 28 = 0
Po rozwiązaniu:
x = −0.8226336038 ∨ x = 0.3781891593
23 sty 19:37
wiewioor : wszystko fajnie ale czy robiąc pochodn.a funkcji nie zmieniasz przypadkiem jej parametrów
np w funkcji kwadratowej gdzie będą 2 miejsca zerowe pochodna tej funkcji będzie miała jedno
miejsce zerową gdyz pochodna paraboli to funkcja liniowa
23 sty 19:43
justynka: dzieki juz wiem
23 sty 19:44
:
Zadanie można rozwiążać sposobem klasycznym tj. przy pomocy delty.
Więcej w Google <Równanie stopnia trzeciego>
Ja proponuję rozwiązanie metodą iteracyjną
30*x
3 + 20*x
2 − 28*x − 4 = 0
x*(30*x
2 + 20*x − 28) = 4
Najpierw ustalić najmniejszy przedział zawierający miejsce zerowe równania
U nas: (−2,−1) , (−1,0) , (0,1)
Wzór iteracyjny:
| | 4 | |
x[k+1] = |
| |
| | 30*x[k]2 + 20*x[k] − 28 | |
Rozważam przedział (−1,0)
xo = 0 obrana wartość początkowa
| | 4 | |
xo = 0 x1 = |
| = −0.142857 |
| | 30*xo2 + 20*xo − 28 | |
| | 4 | |
x1 = −0.142857 x2 = |
| = −0.132254 |
| | 30*x12 + 20*x1 − 28 | |
| | 4 | |
x2 = −0.132254 x3 = |
| = −0.132801 |
| | 30*x22 + 20*x2 − 28 | |
| | 4 | |
x3 = −0.132801 x4 = |
| = −0.132772 |
| | 30*x32 + 20*x3 − 28 | |
Podobnie postępować z następnym przedziałem.
Można też zastosować metodę średnich arytmetycznych,cięciw,stycznych.
24 sty 09:53