12ziel.i 8żół., wyciągamy ze zwracaniem Jakie P. że będą różnych klorów? pilne
anna: Mamy 12 kul zielonych i 8 żółtych w urnie, wyciągamy ze zwracaniem jedną kulę i potem wyciągamy
na chybił trafił drugą kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo że kule będą różnych klorów
z góry dziękuje serdecznie za pomoc
22 sty 22:42
@: proponuję drzewko
22 sty 23:37
wirwioor : C112 * C18
chyba cos takiego miałem to z 2 lata temu ale tak sądze kombinacja. losujeszcz albo zielone
albo żółte.
23 sty 00:21
Basia:
To raczej nie jest kombinacja. Losujemy ze zwracaniem. Czyli możemy wylosować dwa razy tę samą
kulę. Kombinacja to liczba wszystkich k−elementowych podzbiorów danego zbioru n−elementowego.
W podzbiorze na pewno nie może wystąpić dwukrotnie ten sam element.
Można metodą "na chłopski rozum".
|Ω| = 20*20 = 400
bo mamy wszystkie pary typu (x,y) gdzie x,y = z
1,...,z
12,ż
1,...,ż
8
|A| = 12*8+8*12 = 2*8*12
bo mamy pary typu (x,y) gdzie:
x=z
1,....,z
12 i y=ż
1,...,ż
8
lub
x=ż
1,...,ż
8 i y=z
1,....,z
12
| | 2*8*12 | | 8*12 | | 4*12 | | 2*12 | | 12 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 400 | | 200 | | 100 | | 50 | | 25 | |
23 sty 05:29
wiewioor : No tak

są kombinacje z powtórzeniami
23 sty 09:29
anna: dziekuję za pomoc

jak miło żze niktórym to tak łatwo przychodzi
24 sty 00:30