zadanie
technikum: dany jest kwadrat o przeciwleglych wierzcholkach A=(3,1), C=(−1,3) wyznacz dlugosc boku tego
kwadratu
23 sty 13:44
tim: Znajdź dłuość boku |AC| jest to przekątna kwadratu (a√2). Obliczysz stąd długość a.
23 sty 13:50
kama: jezeli polaczysz sobie te dwa punky tak aby wyszedl trojkat prostokatny to dlugosc boku AC
wyliczysz z twierdzenia pitagorasa. a wiec
a
2+b
2=c
2
2
2+4
2=c
2
20=c
2
c=
√20
a
√2=
√20
a=
√10
wydaje mi sie ze tak to powinno byc ale niech ktos spr i powierdzi jak moze
23 sty 14:02