Matmaaa
Dziąku: Witam, mam kłopot z dwoma podpunktami z zadania

Prosiłbym o pomoc ... Dział : Niektóre
przekształcenia płaszczyzny.
Zad:
Znajdź obraz prostej, będącej wykresem funkcji y=−x+2 w symetrii względem:
a) y=x−7
b)2x+1
Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam
24 sty 11:23
Dziąku: Ponawiam
24 sty 14:21
Dziąku: Oczywiście w podpunkcie B jest y=2x+1**
24 sty 14:21
sc: 2 punkty należącedo prostej y=−x+2 przekształcasz wzgl a) i wyznaczasz równnie prostej
przrchpdzącej przez otrzymane punkty
24 sty 14:28
Dziąku: Niewiem jak to zrobić teraz? Wgl tego nie łapie...
24 sty 15:09
Dziąku: Ponawiam
24 sty 15:41
sc: ba
A(0, 2)
B−punkt przecięcia się prostych
szukam obrazu punktu A w symetrii wzgędem prostej y=x−7 − A'
24 sty 15:49
sc: y=x−7 jest prostopadła do y=−x+2
punkt przecięcia to
x−7=−x+2
2x=9
x=4,5 y=−2,5 B(4,5 ; −2,5) (B=B')
24 sty 15:55
sc: B to środek odcinka AA'
4,5=(x+0)/2 ⇒ x=−9
−2,5 = (y+2)/2 y=−7
24 sty 15:58
sc: A'=(9, −7) − pomyliłam się
teraz wyznaczam równanie prostej A'B'
tu jest to oczywiście
y=−x+2
(bo w tym przypadku prosta pokrywa się z jej obrazem)
na taj samej zasadzie podpunkt b)
24 sty 16:02