Geometria analityczna - odległość punktów
Cinu: Dane są punkty P=(3, 2) i R=(−4,1). Oblicz obwód kwadratu, którego punkty P i R są
wierzchołkami należącymi do przekątnej kwadratu.
Co tu użyć? bo pitagoras nie wychodzi
23 sty 18:28
Knopo: A ile powinno wyjść ?
23 sty 18:50
Cinu: 20
23 sty 18:54
stanislaw:
najpierw musisz obliczyć odległość punktów PR czyli długość przekątnej PR
23 sty 19:08
stanislaw:
PR= √50=5√2
d=a√2 przekątna kwadratu
5√2=a√2/√2
a= 5
Obwód = 4a= 4*5 = 20
23 sty 19:11
Cinu: Dzięki
23 sty 19:13