TRYGONOMETRIA
ania z tomkiem : Średnica AB okręgu ma długość 10 cm, a cięciwa CD prostopadła do AB jest oddalona od punktu A o
9 cm. OBLICZ :
a) tangens kąta CBA
b) sinus kąta CAB
PROSZĘ O ROZWIĄZANIE Z RYSUNKAMI
24 sty 16:03
ania z tomkiem : Prosimy o POMOC !
24 sty 16:37
Anna: pomagam
24 sty 16:39
Anna:

Dane: IABI = 10 cm, IAEI = 9 cm, a) tgα = ? b) sinβ = ?
∡ACB = 90
0 (kąt wpisany oparty na półokręgu)
ΔAEC ∼ Δ ABC (cecha kk)
| | IAEI | | IACI | |
Stąd: |
| = |
| |
| | IACI | | IABI | |
IACI
2 = 90 ⇒ IACI =
√90 =
3√10 cm
Z ΔABC obl. IBCI :
IACI
2 + IBCI
2 = IABI
2
90 + IBCI
2 = 100 ⇒ IBCI
2 = 10 ⇒
IBCI = √10
| | IACI | | 3√10 | |
Czyli: tgα = |
| = |
| = 3 |
| | IBCI | | √10 | |
| | IBCI | | √10 | |
sinβ = |
| = |
| |
| | IABI | | 10 | |
24 sty 17:11