jak sie sprowadza do wspólnego mianownika jesli mamy działanie:
dziękuję za pomoc ;): jak sie sprowadza do wspólnego mianownika jesli mamy działanie:
−
52 + −
125 =

?
20 sty 22:02
Patrycja: −25/10+(−24/10) = −29/10 = −2 i 9/10
20 sty 22:05
Wołam o pomoc:
wspólny mianownik to 10. Dzielisz to przez 2 a nastepnie mnożysz przez 5 i wpisujesz. tak samo
robisz z drugim ułamkiem. 10 podzieli na 5 i razy 12
20 sty 22:13
Wołam o pomoc: oczywiście masz tma znaki minus nie zapominaj o tym
20 sty 22:13
mAciek: xd
23 sty 16:37