Eta:
n −−− ilość boków tego wielokąta
| | n(n−3) | |
|
| −−− ilość jego przekątnych
|
| | 2 | |
n= 15 −− takim wielokątem jest 15 −kąt
(n−2)*180
o −−− suma miar kątów wewnętrznych
wielokat jest foremny , zatem:
| | (n−2)*180o | |
miara kąta wewn. = |
| = ...... dokończ
|
| | n | |
miara kąta zewn. = 180
o − miara kąta wewn. =..... dokończ
i podaj odp;
miarę kąta zewn. możemy też wyznaczyć tak:
Należy wiedzieć ,że suma miar wszystkich kątów zewn. wielokąta wypukłego
jest stała i równa jest
720o
15−kąt ma 30 kątów zewnętrznych
więc miara kata zewn. = 720
o : 30 =
24o