romb
melania.: prosze o sprawdzenie jeszcze jednego zadania.
kat ostry rombu ma miare 30stopni. wiedzac, ze suma dlugosci jego przekatnych jest rowna 20cm,
oblicz pole tego rombu.
przekatne oznaczylam 2e i 2f, bok − a.
2e+2f=20
e+f=10
f=10−e
e
2+f
2=a
2
P=e*2f
P=a
2*sin30
4ef = e
2 + f
2
4e*(10−e) = e
2 + (10−e)
2
40e − 4e
2 = 2e
2 + 100 − 20e
20e − 6e
2 −100 = 0
6e
2−20e+100=0
| | 5 | | 125 | | 5 | | 125 | |
(e − |
| − √ |
| )(e − |
| + √ |
| ) = 0 |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | |
e ∉ R+
| | 5√5+5 | | 25−5√5 | |
f = 10 − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
a w odpowiedziach jest U{200*tg15}{(1+tg15)2 = 33 |
| |
| | 3 | |
nie wiem skad sie wziely te tangensy, prosze o pomoc.
24 sty 14:27
tim:

Za bardzo zagmatwałaś:
I teraz z tg:
f/e = tg15
10−e/e = tg15
f = ...
2e * 2f
−−−−−−−− = odpowiedź z książki
2
24 sty 14:32
melania.: dziekuje bardzo.
24 sty 14:35
sc: rachunkowy błąd
6e2−60e+100=0
24 sty 15:43