pola i obwody figur
wojtek11111: stosunek długości boków prostokąta wynosi 2:3 oblicz jego pole wiedząc ze obwód wynosi 40 cm
POMÓŻCIE



!
24 sty 13:05
rungus2: obwód = 40
boki to 2x i 3x
a więc
2* (2x+3x) = 40
10x=40
x=4
wiec boki maja dlugosc 2*4=8 i 3*4=12
Pole = 12*8=96
24 sty 13:10
dolores: Stosunek długości boków prostokąta wynosi 2:3, czyli jeśli jeden bok ma długość 2 cm, to drugi
ma 3 cm.
Ogólnie można napisać, że jeden bok ma długość 2a, a drugi bok ma długość 3a.
Obwód prostokąta to suma długości wszystkich boków,
czyli (x − oznacza mnożenie) 2 x 2a + 2 x 3a.
Z treści zadania wiadomo, że obwód wynosi 40 cm. Czyli mamy:
2 x 2a + 2 x 3a = 40
4a + 6a = 40
10a = 40
a = 4
Wtedy długość jednego boku wynosi
2a = 2 x 4 = 8 cm
a drugiego boku
3a = 3 x 4 = 12 cm
Pole prostokąta wynosi 8 cm x 12 cm = 96 cm
lub we wzorach:
2a x 3a = 6 x a2 (sześć razy a do kwadratu)
6 x a2 = 6 x 16 = 96 cm
24 sty 13:23