stożek
marta: Pole powierzchni całkowitej stożka jest równe polu koła o promieniu równym wysokości stożka.
Znajdź zależność między tworzącą k i promieniem r podstawy stożka.
23 sty 10:54
23 sty 11:08
marta: w tym pierwszym poście rozumiem to rozwiązanie ale do tego momentu k2−r2=r2+rk
23 sty 11:28
marta: nie wiem skąd to r2+rk
23 sty 11:28
Bogdan:

pole powierzchni całkowitej stożka: P
C = πr
2 + πrk
pole kola o promieniu h: P = πh
2
z tw. Pitagorasa: h
2 = k
2 − r
2
P
C = P ⇒ πr
2 + πrk = πh
2 / : π
r
2 + rk = h
2 ⇒ r
2 + rk = k
2 − r
2 ⇒ 2r
2 + rk − k
2 = 0 lub k
2 − rk − 2r
2 = 0
23 sty 11:54
marta: i co z tym dalej należy zrobić?
23 sty 15:09