podst
ja;D: Wykaż ze liczba 3+32+33+34+...+3100 jest podzielna przez 6
23 sty 01:27
roxi:
Witam

liczba ta jest sumą 100 wyrazów ciagu geometrycznego
gdzie a
1= 3 q=3
| | 3100−1 | | 3100−1 | |
zatem S100= 3* |
| = 3* |
|
|
| | 3−1 | | 2 | |
zatem jest podzielna przez
3
należy jeszcze wykazać podzielność:
3
100−1 przez
4 by w mianowniku skróciła się dwójka
wtedy będzie cała podzielna przez 3*2 czyli przez 6
więc tak: 3
2 podzielne przez 4 i daje resztę 1
3
100= (3
2)
50 zatem podzielna przez cztery i też daje resztę 1
więc liczba 3
100 −1 −−− jest podzielna przez 4 bez reszty
co kończy dowód
23 sty 02:00
:
Proponuję takie rozwiążanie:
Liczba jest podzielna przez 6 gdy jest podzielna przez 2 i przez 3
Wyłączam 3 przed nawias
3*(1 + 3 + 32 + ... + 399)
3*[(1 + 3) + (32 + 33) + ... + (398 + 399)]
takich nawiasów jest 50,każdy jest sumą dwóch liczb nieparzystych
co w wyniku daje liczbę parzystą a więc podzielną przez 2
Biorąc pod uwagę trójkę przed głównym nawiasem widzimy
że jest podzielna przez 2 i przez 3 a więc i przez 6 c.n.d.
23 sty 10:37
daria: 7⋀n+2+7⋀n podzielna 50
11 sie 13:12
nnt:
liczba :7n+2+7n= 7n*72+7n= 7n(49+1)= 50*7n −−jest podziela przez 50
11 sie 14:37