Wyrażenia algebraiczne
aniko: 1.Podaj wartości liczbowe , dla których wyrażenie to będzie miało sens i doprowadź to wyrażenie
do najprostszej postaci.
(2x / 4x −1 − 3x / 4x +1) : −8x2 + 10x / 16x2 − 1
23 sty 12:31
stanislaw:
czy tak ma to wyrażenie wyglądać?
| 2x | | 3x | | −8x2 + 10x | |
| − |
| : |
| = |
| 4x −1 | | 4x +1 | | 16x2 − 1 | |
23 sty 12:47
aniko: Tak , tylko początek (2x / 4x −1 − 3x / 4x +1) ma być w nawiasie.
23 sty 13:18
stanislaw:
4x−1=0 v 4x+1=0
4x = 1/ 4 v 4x = −1/4
x = 14 v x = −14
ma sens liczbowy dla x e R /{14 ,−14}
23 sty 13:35
aniko: Bardzo dziękuję
23 sty 14:25
damian: |x−1|+|x|−|−x+1| sprowadzic to do najprostszej postaci, gdy xε (0,1)
6 kwi 18:18
damian:
6 kwi 18:19
kasia: poszukaj na www.pascal.nazwa.pl
7 kwi 13:20