Wartości liczbowe
olo: 1. Zapisz w postaci iloczynu:
x4 − y4
2. Dla jakich wartości liczbowych wyrażenie {xy − 2y}{x(x+1)} ma sens?
23 sty 12:27
stanislaw:
1. x4 − y4 = (x2 − y2)(x2 + y2)
23 sty 12:33
olo: Dziękuję
23 sty 13:21
tim: Zapisz poprawnie drugie zadanie,
23 sty 13:27
olo: xy − 2y / x(x+1)
23 sty 13:32
tim: Ma sens liczbowy wtedy, kiedy mianownik jest różny od zero. Dla jakich liczb mianownik ten jest
0?
23 sty 13:38
stanislaw:
x=0 v x+1=0
x=0 v x= −1
sens liczbowy ma dla x e R/ {0,−1}
23 sty 13:40
olo: Dzięki
23 sty 14:21