zadanie z treścią.
ona: Zadanie.
Pan Raczek zainwestował na giełdzie 20000zł. Podzielił swój kapitał w stosunku 1:4. Za pierwszą
część kupił akcje firmy A, a za resztę akcje formy B. Po roku akcje firmy A podrożały o 12%,
natomiast akcje firmy B staniały o 40%. Pan Raczek sprzedał wszytskie akcje i postanowił
zainwestować w dzieła szutki. Jaką kwotą dysponował? Ile procent pieniędzy stracił?
23 sty 17:17
wiewioor : ma teraz 14080zł
stracił70,4%
tak sądze
23 sty 18:11
wiewioor : dzielisz 20000 przez 5
wychodzi ze na firme A wydał 4000
na firme B 16000
co stanowi zaiste 1:4
no i pierw 4000 + 4000*0,12= 4480
potem 16000 − 16000*0,4= 9600
sumujesz i masz ile mu zostało
no i ukłdasz równanie
jeżeli 20000 = 100%
to 14080 x
wyliczsz i masz procent
23 sty 18:14
ona: dziękuję bardzo za odp.
czyli byłam w błędzie

tym bardziej dziękuję
23 sty 18:44
wnikliwy: hm, ale przecież nie stracił 70,4%,
bo to nie możliwe ; ]
100%− 70,4%= 29,6% jak już.
23 sty 18:56