kilka przykladow
Miła Ewelina: 1.Określ czy równanie z niewiadoma x jest oznaczone, nieoznaczone czy sprzeczne :
a) x−3/2=6x−3/2
2 .Rozwiąż równania :
(x+2)2 − 3= (x−√3)(x+√3) i 1−2x − 32 =72
3. Spośród poniższych równań wybierz pary równań równoważnych:
x/2−x/3=1 , 4x−5=1+3x , −x+3=2(x+1)+1 , x/4+1=1
4. Dla jakich wartości a i b równanie ax+b=0 jest równoważne równaniu 5x+3=0? Podaj trzy
przykłady takich liczb.
5. Określ w zależności od parametru m , liczbę pierwiastków równania:
a) mx+m=2 b) m2x−4x=m+2
24 sty 14:20