Wyznacz ciąg arytmetyczny an wiedząc że:
ABCD: Wyznacz ciąg arytmetyczny an wiedząc że:
a1 * a2 = 6
a2 + a4 = 8
24 sty 17:32
Anna: pomagam
24 sty 17:33
Anna: a1 * a2 = 6
a2+a4 = 8
a1*(a1+r) = 6
a1+r+a1+3r = 8
a12+a1r = 6
2a1 + 4r = 8 /:2 ⇒ a1=4−2r
(4−2r)2+r(4−2r) = 6
16−16r+4r2+4r−2r2−6 = 0
2r2−12r+10=0 /:2
r2−6r+5=0 ⇒ Δ=16, √Δ=4, r1 = 5, r2 = 1
Czyli: r=5 lub r=1
a1=4−10=−6 a1=4−2=2
24 sty 17:45
kkk: a
n+1 − a
n > 0 c.rosnący
a
n+1 − a
n < 0 c.malejący
ciąg arytmetyczny
r=a
n+1 − a
n
n−ty wyraz ciągu: a
n=a
1+(n−1)r, np a
5=a
1+4r
| | a1+an | |
Suma ciągu: z def: Sn= |
| * n |
| | 2 | |
| | 2a1+(n−1)r | |
z tw: Sn= |
| * n |
| | 2 | |
| | an+an+1 | |
Wzór na sąsiednie wyrazy c.ar: an= |
| |
| | 2 | |
Cięg geometryczny
n−ty wyraz: a
n=a
1*g
n−1
| | 1−gn | |
Suma ciągu: Sn=a1* |
| |
| | an | |
Sąsiednie wyrazy c.geo: a
n=a
n+1*a
n−1 ; a
n=
√ an+1*an−1
26 mar 21:24