proszę o pomoc
kalafiorowa: f(x)= x
2+4x+3
Uzasadnij, ze rownanie f(x)+(m+1)x−4=0 ma dwa rozwiązania dla każdej wartości parametru m.
wychodzi mi delta ujemna i nie wiem jak to uzasadnić
24 sty 18:37
Anna: Otrzymałaś na pewno równanie: x2 + x(5+m) − 1 = 0
Stąd warunek: Δ≥0 daje nierówność: (5−m)2+4 ≥0.
Nierówność ta jest prawdziwa dla każdego parametru m. (i to wszystko)
24 sty 18:47
Julek:
x2+4x+3 + (m+1)x − 4 =0
x2+(m+5)x − 1 =0
Δ = (m+5)2 + 4
delta dodatnia, więc równanie zawsze ma dwa rozwiązania (zawsze, funkcja ma dwa miejsca
zerowe).
24 sty 18:48