Pomocy :)
Michal: 6. Rozwiąż równania w zbiorze liczb zespolonych :
a) 4z + |2z|2 = 28 − 4i b) i x2 + (2 − 4i) x − 4 + 2i = 0
c). x3 + 2x2 + x + 2 = 0
d). x4 + 6i x2 − 8 = 0 e). x4 − 16 = 0
22 sty 12:19
Michal: Błagam o pomoc to dla mnie bardzo ważne
22 sty 22:48
Basia:
ad.a
z=a+bi a,b∊R
2z=2a+2bi
|2z|2 = 4a2+4b2
4a+4bi+4a2+4b2=28−4i
(4a2+4b2+4a) + 4bi = 28−4i
4a2+4b2+4a = 28 /:4
4b=−4
a2+b2+a=7
b=−1
a2+1+a−7=0
a2+a−6=0
Δ=1−4*1*(−6)=25
√Δ=5
a1 = −1−52=−3
a2 = −1+52=2
z = −3−i lub z=2−i
ad.b
coś mi tu nie gra
czy tam nie powinno być (2+4i)x albo +4+2i ?
ad.c
x3+2x2+x+2=0
x2(x+2) + (x+2)=0
(x+2)(x2+1)=0
x+2=0 lub x2+1=0
x=2 lub x2=−1
x=2 lub x=i
x = 2+0*i lub x=0+i
ad.d
x4+6ix2−8=0
Δ=(6i)2−4*1*(−8) = 36i2+32 = −36+32=−4 = 4i2
√Δ = 2i
x2 = −6i−2i2 = −4i
lub
x2 = −6i+2i2 = −2i
x = a+bi
x2 = a2 +2abi+b2i2 = (a2−b2)+2abi
x2 = −4i ⇒
a2−b2=0 i 2ab = −4
a2=b2 i ab=−2
a=−b i ab=−2
stąd
(a=√2 i b=−√2) lub (a=−√2 i b=√2)
czyli
x1 = √2−√2i
x2 = −√2+√2i
x2=−2i ⇒
a2−b2=0 i 2ab=−2
a=−b i ab=−1
(a=1 i b=−1) lub (a=−1 i b=1)
x3 = 1−i
x4=−1+i
ad.e
x4−16=0
(x2−4)(x2+4)=0
(x−2)(x+2)(x2+4)=0
x1=2
x2=−2
x2=−4= 4i2
x3=2i
x4=−2i
23 sty 04:04
: Podaję moją wersję rozwiązań
1} 4*z + |2*z|
2 = 28 − 4i
4*z
2 + 4*z − 28 + 4i = 0 |:4
z
2 + z − 7 + i = 0
Δ = 1
2 − 4*(−7 + i) = 1 + 28 − 4i = 29 − 4i
√Δ =
√29 − 4i
Pierwiastek wyliczam z wcześniej wyprowadzonej formuły
Gdzieś w poprzednich postach pokazywałem sposób wyliczenia
| | c + a | | c − a | |
√a + bi = ±[√ |
| + i*sign(b)*√ |
| ] gdzie c = √a2 + b2 |
| | 2 | | 2 | |
W takim razie
c =
√292 + (−4)2 =
√857
√29 − 4i =
√(√857 + 29)/2 − i*
√(√857 − 29)/2 =
√Δ
√29 − 4i = −
√(√857 + 29)/2 + i*
√(√857 − 29)/2
z1 = (−1 −
√Δ)/2 z2 = (−1 +
√Δ)/2
b) x
2 − (2 − 4i)
*x − 4 + 2i = 0
Δ = (2 − 4i)
2 − 4*(−4 + 2i) = 4 − 16i − 16 + 16 − 8i = 4 − 24i = 4*(1 − 6i)
√Δ = 2
√1 − 6i
dalej pierwiastek wyliczyć z podanego wzoru i następnie x1 i x2
c) x
3 + 2*x
2 + x + 2 = 0
x
2*(x + 2) + (x + 2) = 0
(x + 2)*(x
2 + 1) = 0
x + 2 = 0 lub x
2 + 1 = 0
x1 = − 2 lub x
2 = −1 ⇒ x2 =
√−1 = i lub x3 = −
√−1 = −i
d) x
4 + 6i*x
2 − 8 = 0
Podstawienie: x
2 = t
t
2 + 6it − 8 = 0
Δ = (6i)
2 − 4*1*(−8 ) = −36 + 32 = −4
√Δ = 2i
t1 = (−6i + 2i)/2 = −2i t2 = (−6i − 2i)/2 = −4i
x1,2 = ±
√−2i = ±
√2*
√−i
x3,4 = ±
√−4i = ± 2
√−i
√−i =
√1/2 − i*
√1/2
23 sty 10:23
Michal: Dziękuję Ci za te wszystkie rozwiązania bardzo mi pomogłaś

. W związku z tym mam pewną
prośbę, czy mogła byś pomóc mi rozwiązywać zadania tak o 18 ? Bardzo Cię proszę
23 sty 13:14
Zbynek: przykład b)
ix2 + (2−4i)x − 4+2i = 0
to nic innego jak:
Δ = (2−4i)2 − 4(i)(−4+2i) = 4 − 16i + 16i2 − 4i(2i − 4) = −12 − 16i −8i2 + 16i = −12 + 8 =
−4
stąd √Δ = √−4 = √4i2 = 2i
x1 = 1 + i
x2 = 3 + i
pozdro
29 sie 15:29
werka: z4=1 wzbiorze zespolonym
16 sty 15:21
Jerzy:
⇔ z4 − 1 = 0 ⇔ (z2 − 1)(z2 +1) = 0 ⇔ (z + 1)(z −1)(z + i)(z − i) = 0
16 sty 15:33