fiza
jola b: oblicz, o jaki kąt odchyli się od pionu linka o długości l=2m, jeżeli okres obiegu kulki na
niej zawieszonej wynosi T=2s?
12 sty 17:05
Dżoana: sin alfa= R/l
R= l x sin alfa
F doś = (m x v2)/R
Fg = m x g
tg alfa = (m x v 2)/ (R x m x g)= v2/g
v = 2 x 3,14 x R/T
tg alfa = (4 x 3,142 x r2)/(T2 x R x g)
tg alfa = 4 x 3,142 x R/(T2 x g)
tg alfa = (4 x 3,142 x l x sin alfa)/ (T2 x g)
cos alfa = T2 x g/(4 x 3,142 x l)
cos alfa = 4 x 10/(4 x9,86 x 2) = 0,507
alfa = 59 stopni 30 minut
23 sty 10:19