XD
Olcia:]: Dla odnowienia tafli lodowej o długości 40m i szekorości 30m trzeba nalać tyle wody,aby poziom
lodowiska podniósł sie o 1 cm. Ile m3 wody trzeba nalac wiedząc, że woda przez zamarznięciem
stanowi 90% objetości lodu, który z niej powstał.
24 sty 17:14
Anna: pomagam
24 sty 17:17
Anna:
Objętość warstwy lodu potrzebnej do odnowienia tafli lodowej = 40*30*0,01 = 12 m3
ilość potrzebnej wody = 90% * 12 m3 = 0,9 * 12 = 10,8 m3
24 sty 17:21
Olcia:]: Dziekuje za pomoc
24 sty 17:38
Olcia:]: Ale jescze jedno zadanko mnie dręczy:(
24 sty 17:38