pole trapezu
mała:

przekątne trapezu abcd przecinają się w punkcie m. wysokosc trapezu ma długość 18. pole
trójkata abm jest rowne 25, pole trojkata cdm jest rowne 16. oblicz pole trapezu
23 sty 14:19
mała: nie wiem tylko jak wyprowadzic x... skad?
23 sty 14:28
Bogdan:

Podam gotowy wzór: Pole trapezu P = (
√P1 +
√P2)
2
P = P
1 + P
2 + 2
√P1*P2
a także P = P
1 + P
2 + 2P
3
P
3 =
√P1*P2
23 sty 14:33
tim: Bogdanie, skąd ten wzór?
23 sty 14:49
Bogdan:
Wyprowadziłem ten wzór korzystając z podobieństwa trójkątów zawartych w trapezie. Już
kiedyś był on na forum prezentowany, a nawet był wyprowadzany. Spróbuj tim sam go
ustalić mając dane P1 i P2.
23 sty 14:53
tim: A i jeszcze, czemu P3 i P4 są równe?
23 sty 14:55
tim: Jakąś większą podpowiedź? Co do wyprowadzenia?
23 sty 15:10
Bogdan:
| | e | | h1 | |
Z podobieństwa trójkątów ABD i ESD: |
| = |
| |
| | a | | h | |
| | f | | h1 | |
Z podobieństwa trójkątów ABC i FSC: |
| = |
| |
| | a | | h | |
h = h
1 + h
2
Pole trójkąta ASD:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PASD = |
| *e*h1 + |
| *e*h2 = |
| e*(h1 + h2) = |
| eh |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Pole trójkąta ASD:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PBSC = |
| *e*h1 + |
| *e*h2 = |
| e*(h1 + h2) = |
| eh |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Stąd P
ASD = P
BSC = P
3
23 sty 15:35
tim: Dalej nie wiem. Jak znajdziesz chwilę, to wskazówkę następną.
23 sty 18:58
Manon: rusz głową. Bogdan już za pierwszym razem podał ci rozwiązanie, właściwie musiałeś podstawić po
wzoru to co miałeś.
22 kwi 16:03
dro: Mam potrzebę wiedzieć, skąd wziął się ten wzór, że P3 = √P1*P2 ?
9 paź 21:12
Matematica: Przepraszam, czy pola trójkątów P3 są zawsze równe w każdym trapezie? A jesli tak, to czy
wynikak to z właściwości ich kątów?
8 gru 15:56