pochodne
Edi: pochodna z arctg ( x + √1+x2 )
24 sty 16:58
Edi: wie ktos jak sie za to zabrac?
24 sty 16:59
24 sty 17:07
Edi: a czemu tak...?
mógłbyś napisać co zrobiłeś?
24 sty 17:24
Edi: najpierw pochodna pierwszego a potem drugiego?
jeesli tak to skad ta jednyk dodtkowa w pierwszym a w drugim 2...?
24 sty 17:28
Edi: w odp mam wynik 1 / √x2+1
24 sty 17:32
Bogdan:
| | 1 | |
Jeśli y = arctg f(x), to y' = |
| * f'(x) |
| | 1 + [f(x)]2 | |
y = arctg (x +
√1 + x2}
| | 1 | | 1 | |
y' = |
| * (1 + |
| * 2x) = ... |
| | 1 + (x + √1 + x2)2 | | 2√1 + x2 | |
24 sty 17:37
AS:
y = arctgu gdze u = x +
√1 + x2
| | 1 | | 1 | | x | |
y' = |
| *u' u' = 1 + |
| *2x = 1 + |
| |
| | 1 + u2 | | 2√1 + x2 | | √1 + x2 | |
| | 1 | | x | |
y' = |
| *(1 + |
| ) |
| | 1 + (x + √1 + x2)2 | | √1 + x2 | |
24 sty 17:41
Edi: czyli 3 rozne wersje.....
24 sty 17:47
Edi: a nie sory
24 sty 17:48
Bogdan:
Jakie 3 różne wersje?, przecież moje i Asa rozwiązanie jest takie samo i jest ono
poprawne.
24 sty 17:50
Edi: no ok ok. alee nadal nie wiem skad ta 1 w drugim rownaniu na poczatku i potem + ...
24 sty 17:58
Edi: aaa pochodna x juz wiemmm
24 sty 17:59
Edi: alee dlaczego jest 2 w pochodnej z pierwiastka..? bo 2x wiem.. ale ta 2 ...?
24 sty 18:16
24 sty 18:18
Edi: a no tak
Dzieki wielkie wszystkim za pomoc
24 sty 18:21