szereg
mAciek: 1−
13+
19+
127+...
Ma ktoś pomysł na to zadanie
24 sty 09:19
Sylwia: a po ........ gdzie działanie
24 sty 09:37
mAciek: nie ma, z mojego punktu widzenia to nieskończony szereg geometryczny tylko mam problem z
zapisaniem go.
24 sty 09:39
Sylwia: w mianowniku sa wielokrotności liczby 3, wiec teraz sam pomysł...
24 sty 09:44
Dziąku: Potęgujesz "trójkę" powodzenia
24 sty 11:16
Paweł: po 1 jest −
24 sty 11:17
Paweł: Jezeli tak to a1= 1/3 g=1/3 ze wzoru na szereg: S=a1/1−g
Obliczyc S i daj
1−S i powinno być git
24 sty 11:30
ak1: Może tu chodzi o podanie wzoru ogulnego ciągu
1−13n
24 sty 11:36
Dziąku: mAciek podaj treść zadania

Bo pewni nie jesteśmy jkak widzisz po wypowiedziach poprzdników
24 sty 11:38
ak1: ale brzydki ort
24 sty 11:38
Julek:
za a
n podstaw ostatnią liczbę tego równania i wyznacz n
po wyznaczeniu, oblicz sumę n−tych wyrazów
i działanie rozwiązane
24 sty 12:28
Paweł: Julek, jak to zrobiles?
Chyba nalezalo to potraktowac jako szereg geometryczny
24 sty 15:05
sc: a1=1
q=−1/3
1−1/3+1/9+1/27+... =1/(1+1/3)=3/4
24 sty 15:37
Paweł: sc, q nie moze byc ujemne bo pozniej same plusy są, ja bym zrobil tak jak wczesniej podałem
24 sty 15:52
mAciek: Już to rozgryzłem, dzięki.
24 sty 16:04
Paweł: Czyli jak powinno być?
24 sty 16:19