Prosze o pomoc.
Antek: Liczby (4,x,y) tworzą ciąg arymetryczny. Jezeli druga liczbe zwiekszymy o 1, a trzecią o 3 to
otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz x,y.
24 sty 16:57
Eta:
4,x,y −−− tworzą c. arytm. => 2x = 4+y
4, x+1, y+3 −− tworzą c. geom. => ( x+1)2= 4( y+3)
rozwiąż ten układ równań:
y= 2x −4
(x+1)2= 4( y+3)
24 sty 17:10
Anna:
Witaj
Eta 
Jak tam z mrozem u Ciebie?
24 sty 17:14
Eta:
Witaj
Anno 
brrr .......
− 24o
24 sty 17:19
Anna:
Ooo! To współczuję

! U mnie "tylko"
−130 .
24 sty 17:26
Antek: ciag arymetryczzny to wiem skad sie wziął
odnośnie drugiego ciagu, geometrycnego to srodkowa liczba jest podnoszona do kwadratu ? (to
jakis wzor?)
U mnie tez zimno

badzo
24 sty 17:45
Eta:
Antek
a, b,c −−− tworzą ciag geom. to
więc b
2= a*c
stąd w tym zad. jest:
4, x+1, y+3 −−−− tworzą ciąg geom.
to: ( x +1)
2 =4*(y+3)
24 sty 17:54
Antek: ooo rozumiem.
y=2x−4
x2 + 2x −8x = −5
Co z tym dalej zrobić ?
24 sty 17:57
Antek: y=2x−4
x2 − 6x = −5
Troche to skróciłem.
24 sty 18:07
Eta:
Jak to co?
uporzadkuj i policz deltę
x2 −6x +5=0
24 sty 18:10
Antek: He he tu też sie liczy delte, tak podejrzewałem

dzięki
24 sty 18:12
Antek: x1 = 5
x2 = 1
i jak to teraz wykorzystać ?
24 sty 18:26
Antek: eta pomoż
24 sty 18:46
Lavey: No te jeden i pięć też mi nie pasują do geometrycznego, jak je podstawić? Jutro mam z tego
sprawdzian
24 sty 18:52
Lavey: Koncówka zadania, moze ktos pomoc?
24 sty 19:22
Lavey: Próbowałem zastosować różnych wzorów, ale wątpie.
Jedna prosta podpowiedź myśle, że wystarczy
24 sty 19:47
Anna:
x=5 lub x = 1
y=2*5−4=6 y=2*1−4 = −2
24 sty 20:09
24 sty 20:25
Antek: Aj, nie odswieżyłem
24 sty 20:26
Anna:
24 sty 20:27