oblicz granicę funkcji i ciągów
natalia:
lim 5x / sin3x
x→o
lim X3−8 / x−2
x→2
23 sty 19:08
paziówna: | | 0 | |
czy znasz regułę de l'Hopitala? gdy masz tzw. nieoznaczoność(np. |
| ) przy liczeniu |
| | 0 | |
granicy, liczysz pochodną licznika oraz mianownika i szukasz granicy takiego wyrażenia
23 sty 20:06
driver: X3−8=(X−2)(X2+2X+4), licznik i mianownik wyrażenia przy drugiej granicy uprościmy przez x−2 i
otrzymamy lim(x2+2x+4)=12
x→2
23 sty 20:58
ak1: lim 5x / sin3x = lim (5x)'/(sin3x) = lim 5/3cos3x =5/3
x→o x→0 x→0
23 sty 21:27