równanie wielomianowe
Hurin: x6+2x4−31x2+28=0
24 sty 20:45
Hurin: proszę o pomoc, mam problem z tym przykładem
24 sty 20:46
...: f(1)=0 podziel przez x−1 lub hornerem
24 sty 20:46
Eta:
Ja proponuję tak:
W(1)=0 W(−1)=0 W(2)=0 W(−2)=0
to (x−1)(x+1)(x−2)(x+2) = (x
2−1)(x
2−4) = x
4 −4x
2 +4)
to: x
4 +2x
4 −31x
2 +28 ) : ( x
4−5x
2+4) =.....
wykonaj to dzielenie otrzymasz wyrażenie st. drugiego
policz dla niego deltę i następne pierwiastki ,jeżeli są
24 sty 20:52
Hurin: ale przeciez dzieleniem nie oblicze pierwiastkow tego rownania

rozwiazanie: x
1=−1 x
2=−2 x
3=1 x
4=2
tylko wytlumaczy ktos jak to zrobic? albo rozwiaze, zebym mogl jakos to zrozumiec
24 sty 20:55
Eta:
wynik z dzielenia będzie : x2 +7 −−− więc nie ma pierwiastków
jedynymi pierwiastkami są :
x = 1 v x= −1 v x= 2 v x = −2
24 sty 20:55
Eta:
Otrzymasz rozkład :
x5 +2x4 −31x2 +28= ( x −1)(x+1)(x −2)(x+2)( x2+7)
24 sty 20:57
Hurin: Eta, dzieki za pomoc

pomoz mi jeszcze z tym przykladem:
x
4−5x
2+4=0
chodzi mi o rozwiazanie krok po kroku jesli bys mogl/la

bede bardzo wdzieczny
24 sty 21:02
Eta:
To jest równanie dwukwadratowe
stosujesz podstawienie:
x2 = t x4= t2
otrzymasz : t2 −5t +4=0 Δ= 9 √Δ=3
t1= 4 v t2 = 1
to: x2 = 4 v x2 =1
x = 2 v x =−2 v x= 1 v x= −1
24 sty 21:08
Hurin: dziekuje pieknie
24 sty 21:09
Eta: 
podobnie rozwiązujesz np: takie:
x
6 −5x
3 +4=0 podstawiająac za x
3= t x
6= t
2
t
2 −5t +4=0 t
1=2 v t
2= 1
x
3 = 2 v x
3 =1
x =
3√2 v x = 1
powodzenia
24 sty 21:11