trygonometria
wojtek11111: Oblicz a−b jeżeli a= sinus4 alfa − cosinus4 alfa, b=1−4sinus2 alfa * cosinus2 alfa dla
alfa=60 stopni
24 sty 10:56
Bogdan:
a = sin
4α − cos
4α, b = 1 − 4sin
2αcos
2α, α = 60
o
| | √3 | | 1 | |
Nie bardzo widać, w czym jest problem, wiadomo, że: sin60o = |
| , cos60o = |
| , |
| | 2 | | 2 | |
wstaw te liczby i oblicz a oraz b.
24 sty 12:04
wojtek11111: tak ale wychodza mi jakieś dziwne liczby z którymi nie mogę sobie poradzić
24 sty 12:59
ula: wojtek to nic trudnego
| | √3 | | 1 | | 9 | | 1 | |
a=( |
| )4−( |
| )4= |
| − |
| =816=12 |
| | 2 | | 2 | | 16 | | 16 | |
24 sty 14:13
Bogdan:
Można uprościć obliczenia:
a = sin
4α − cos
4α = (sin
2α + cos
2α)(sin
2α − cos
2α) = −(cos
2α − sin
2α) = −cos2α
b = 1 − 4sin
2αcos
2α = 1 − (sin2α)
2 = cos
22α
| | 1 | |
cos(2*60o) = cos120o = − |
|
|
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a − b = −cos2α − cos22α = −cos2α(1 + cos2α) = |
| * |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Co jest dziwnego w tych liczbach?
24 sty 14:25