Cechy podobieństwa trójkątów - pomocy
leszkko: pomocy
W pewnym trójkącie prostokątnym wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego dzieli przeciw
prostokątna na odcinki o długości 3cm i 12 cm. Oblicz długość tej wysokości .
w podręcznikowych odpowiedziach pisze że wynik wynosi 6 cm
24 sty 17:25
Anna: pomagam
24 sty 17:29
Anna:

Wystarczy skorzystać z własności tej wysokości:
h2 = x * y
Czyli h
2 = 3*12
h
2 = 36 ⇒
h = 6 cm
24 sty 17:32
Anna: leszkko, nie dawaj tego samego zadania dwukrotnie. Szkoda czasu!
24 sty 17:48