Dziedzina funkcji: F(x)=x^3-3x^2 18
Linh: jak mam określić dziedzinę funkcji wymiernej:
F(x)=x3−3x2+18
powinienem przedstawić ją w postaci iloczynu? Jak tak to przez co ten wielomian jest podzielny?
23 sty 14:06
tim: Dziedzinę tej funkcji?
a. Nie ma ułamka.
b. Nie ma pierwiastka.
c. Nie ma logarytmów.
Nie ma nic co mogłoby ograniczyć dziedzinę. Dziedziną jest R.
23 sty 14:11
kama: mysle ze po prostu musisz to przyrownac do 0
23 sty 14:12
kama: tim ma racje
23 sty 14:13
Linh: dzieki
23 sty 14:16
Linh: x3−3x2+18=0
wyszło mi:
x2(x−1)−2(x−3)(x+3)=0
i co dalej? czy w ogóle nie powinienem nic pisać, tylko tyle że D należy do R?
23 sty 14:20