1 i 2 pochodna
justyna: mam prosbe, od kilku dni niemoge sobie poradzic z obliczeniem pierwszej i drugiej pochodnej
funkcji f(x)=x(x−1)2(x+2)3 prosze o szybka pomoc:(
22 sty 18:33
Mariusz: ja dopiero zaczynam pochodne ale wydaje mi sie że to trzeba wymnożyc wszystko. Podaj postać
wielomianu a wtedy pomoge
22 sty 19:27
justyna: x6+4x5+x4−10x3−4x2+8x wiem jak chcesz to obliczyc ale chcialam to obliczyc z pochodnej
funkcji zlozonej
22 sty 19:39
Mariusz: a umiesz z takiej postaci policzyć pochodną
22 sty 19:47
22 sty 19:47
justyna: z tej postaci umiem ale nie umiem z tej pierwszej co na gorze...
22 sty 19:49
justyna: bo potrzebne sa mi miejsca zerowe, bo jak wylicze z wielomianu to musze przekształcać funkcje
zeby je obliczyc
22 sty 19:52
Marta: ale ja umiem
teraz nie mam czasu ale w nocy napisze.pozdrawiam
22 sty 19:53
Mariusz: niestety nie moge pomóc
22 sty 19:57
Mateusz: Mozesz w ten sposób jak dobrze wymnozyłąs nawiasy to skorzystamy ze wzoru (xm)' = mxm−1
czyli
(x6)' + (4x5)' +(x4)' −(10x3)' −(4x2)' +(8x)' tu tez mogłabys skorzystac ze wzoru na
pochodną iloczynu dwóch funkcji
22 sty 20:37
roxi:
proponuję tak:
f(x)= u(x)*g(x)*h(x)
f'(x) = u'(x)*g(x)*h(x) + u(x)*g'(x)*h(x) + u(x)*g(x)*h'(x)
u(x)=x g(x)= (x−1)2 h(x)= (x+2)3
f(x)'= 1*(x−1)2*(x+2)3 + x*2( x−1)*(x+2)3 + x*(x−1)2*3( x+2)2
f'(x)= (x−1)(x+2)2[(x−1)(x+2) +2x(x+2) + 3x(x−1)]
po wykonaniu działań i redukcji otrzymasz:
f'(x)= 2(x−1)(x+2)2( 3x2+x −2)
teraz podaj miejsca zerowe f'(x)
22 sty 21:34
Bogdan:
y = f(x) * g(x) * h(x), przyjmuję zapis: y = f*g*h
y = (f*g)*h,
y' = (f'g + fg')*h + fg*h' ⇒ y' = f'gh + fg'h + fgh'
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x) = x, g(x) = (x − 1)2, h(x) = (x + 2)3
f'(x) = 1, g'(x) = 2(x − 1), h'(x) = 3(x + 2)2.
y = x*(x − 1)2*(x + 2)3
y' = 1*(x − 1)2*(x + 2)3 + x*2(x − 1)*(x + 2)3 + x*(x − 1)2*3(x + 2)2 =
= (x − 1)(x + 2)2[ (x − 1)(x + 2) + 2x(x + 2) + 3x(x − 1) ] =
= (x − 1)(x + 2)2(6x2 + 2x − 2) = 2(x − 1)(x + 2)2(3x2 + x − 1)
22 sty 21:34
Bogdan:
Dobry wieczór
Eto, wpadamy na siebie
22 sty 21:40
roxi:
Witam

.........
Sherlocku Holmesie 
I do tego wyniki się też nam zgadzają

Jakie mrozisko jest u Ciebie ? ,bo u mnie
19,5 ....... brrrrrr
22 sty 21:56
Bogdan:
W Suwałkach
Eto jesteś? Na termometrze za oknem widzę −12 stopni
22 sty 22:20
roxi:
Bardzo niedaleko ...... "perła renesansu"
22 sty 22:22
justyna: dziekuje
23 sty 18:01