podst.
ja;D: wykaż ze trójkąt o wierzchołkach jest prostokątny!
a=(1,2)
b=(−2,−4)
c=(4,−7)
23 sty 01:35
roxi: Kolego

punkty oznaczamy dużymi literami alfabetu

A( 1,2) B( −2,−4) C( 4, −7)
wyznacz długości boków: |AB| |AC| IBC|
ze znanych wzorów:
|ABI=
√(xA−XB)2 +(yA−yB)2
podobnie |AC| i |BC|
sprawdź czy zachodzi tw. Pitagorasa

i to wszystko
23 sty 02:05
roxi:
2/sposób:
iloczyn skalarny wektorów prostopadłych = 0
to miara kąta między nimi jest 90o
→
AB=[xB−xA, yB−yA] −−− tak wyznaczamy współrzędne wektora
→ →
AB=[−3,−6] BC= [6,−3]
→ →
AB o BC= −3*6 +(−6)(−3) = −18+18=0
więc trójkąt jest prostokątny
miara kąta B = 90o
23 sty 02:12