Prostokąt, który tworzy powierzchnię boczną walca, ma wymiary 12cm x 7cm. Oblicz
jabłuszko: ja mma parę zadań z którymi nie daję sobie radę, będę wdzięczna za pomoc^^
zadanie 1
Prostokąt, który tworzy powierzchnię boczną walca, ma wymiary 12cm x 7cm. Oblicz długość
promienia podstawy i wysokości walca. Rozważ wszystkie przypadki. Przyjmij że π wynosi 3,14.
zadanie 2
wycinek kołowy o promieniu 12cm wyznaczony przez kąt środkowy o mierze 300 stopni tworzy
powierzchnię boczna stożka. Oblicz
a) pole tego wycinka
b)pole powierzchni całkowitej stożka
c) objętość stożka
zadanie 3
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym, którego ramię ma 25cm długości, a
podstawa ma 14cm długości. Oblicz pole powierzchni clakowitej i objętość tego stożka.
jeszcze raz z góry dziękuję ; )
24 sty 15:26
driver: zad3 h2+72=252 , h=... r=7cm, l=25cm, wystarczy podstawić do wzorów P=..., V=....
24 sty 17:22