rownanie wielomianowe-rozwiaz rownanie
ziuta608: prosze pomoc mi to rozwiazac.Tylw tych nawiasow ze nie wiem o co chodzi?
Rozwiaz rownanie
a) −4x(x−3)(x−√2)(x+4)=0
b) (x−1−√2)(x−1+√2)(x−4)=0 Dziękuję.
23 sty 10:59
Godzio:
a)
x=0 v x=3 v x=√2 v x=−4
żeby wyrażenie równało się zero to jeden z wyrazów musi być równy zero
b)
x=1+√2 v x=1−√2 v x=4
23 sty 11:54
ziuta608: czy to juz koniec tego zadania?
24 sty 13:14
Jakor: tak
dojdź sama/sam, jak to zrobić
24 sty 13:26
ziuta608: Nie mam innego wyjścia.Pewnie jest proste.Dzięki
24 sty 13:50