Ciąg geometryczny i arytmetyczny razem !!!
rogal: Ciąg geometryczny i arytmetyczny razem

!
Trzy liczby , których suma jest równa 168 tworzą ciąg geometryczny . Liczby te są jednocześnie
pierwszym , piątym i dwudziestym pierwszym wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego . Wyznacz te
liczby .
Prosił bym o rozwiązanie tego zadanka , nie wychodzi mi to . Był bym bardzo zobowiązany .
23 sty 22:47
Mickej:
A możesz powiedzieć jak sie do tego zadania zabierasz

Wtedy będziemy mogli ci powiedzieć co robisz źle a przez to na pewno więcej sie nauczysz niż z
gotowego rozwiązania
23 sty 23:01
rogal: jasne że tak
d=a
√2 przekątna kwadratu
i na tym stanełem bo nie wiem co mam dalej robić
24 sty 00:30
Knopo: To się źle do tego zabierasz ;− )
Musisz ułożyć sobie układ równań :
Niech a1, a2,...,an − ciąg arytmetyczny czyli :
ak = a1 + (k−1)*r dla każdego k∊N+ i dla stałego r.
Niech b1, b2, ... , bn − ciąg geometryczny
bk = b1*qk−1 dla każdego k∊N+ i dla stałego q.
Wiemy, że a1 = b1
Układ równań wygląda zatem tak :
b1 + b2 + b3 = 168
a1 + a5 + a21 = 168
b2 = a5
co po przekształceniu da nam coś takiego :
a1 + a1*q + a1*q2 = 168
a1 + a1 + 4*r + a1 + 20*r = 168
a1*q = a1 + 4*r
Masz więc :
a1(q2 + q + 1)= 168
3*a1 + 24*r = 168
a1*q = a1+4*r
Zatem:
a1(q2 + q + 1)= 168
a1 + 8*r = 56
a1*q = a1 + 4*r
Stąd:
a1(q2 + q + 1)= 168
a1 + 8*r = 56
(a1*q−a1)/4 = r;
Więc:
a1(q2 + q + 1)= 168
a1 + 2*(a1*q−a1) = 56
(a1*q−a1)/4 = r;
Dalej:
a1(q2 + q + 1)= 168
2*a1*q −a1 = 56
(a1*q−a1)/4 = r;
i się bawisz do końca.
3 równania z 3ema niewiadomymi.
Coś tam powinno wyjść.
24 sty 00:51