3+sinx | |
wiem że to można rozłożyć na sumę całek podstawić pod cosx=t i jedno | |
1+cosx |
3 + sinx | ||
J = | dx | |
1 + cosx |
2*t | 1 − t2 | 2*dt | ||||
tg(x/2) = t sinx = | , cosx = | dx = | ||||
1 + t2 | 1 + t2 | 1 + t2 |
| 2dt | ||||||||||||
J = ∫ | * | ||||||||||||
| 1 + t2 |
3 + 3t2 + 2t | 2dt | |||
J = ∫ | * | |||
1 + t2 + 1 − t2 | 1 + t2 |
3t2 + 2t + 3 | 2dt | 3*(t2 + 1) + 2t | ||||
J = ∫ | * | = ∫ | dt | |||
2 | 1 + t2 | 1 + t2 |
2t | ||
J = ∫(3 + | )dt | |
1 + t2 |
x | 2dt | |||
Zastosuj podstawienie: tg | = t, x = 2arctgt, dx = | |||
2 | 1 + t2 |
| 2t | ||||||||||||
sinx = | = | ||||||||||||
| 1 + t2 |
| 1 − t2 | ||||||||||||
cosx = | = | ||||||||||||
| 1 + t2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |