Potrzebuję Waszej pomocy.
Radziu0890: Piłka odbijając sie od ziemi osiąga za każdym razem wysokosc wynoszącą 3/4 pprzedniej. A za
trzecim razem wysokosc 54 cm. Na jaką wysokośc odbiła sie piłka za pierwszym razem.
Z góry dziękuję
24 sty 14:02
Julek: a1 = 96
a2 =72
a3 = 54
24 sty 14:06
Radziu0890: Można badziej szczegółowo, chciałem wiedziec jak do tego doszedłes
24 sty 14:06
Radziu0890: Bardzo by mi zależało na tym jak do tego doszedłes.
24 sty 15:07
24 sty 15:11
Radziu0890: te 33/44 to pomyłka bo jak nie to skąd się to wzięło ?
24 sty 15:27
sc: 3/4 * 3/4*x = 54
3/4 wysokości poprzedniego
1 odbicie x
drugie 3/4 x
a trzecie...
24 sty 15:29
Dziąku: Piłka podczas odbicia za 1 razem −−> niewiemy
za 2 razem −−> zaraz
za 3 razem −−> 54 cm
Jeżeli wiemy że za każdym razem wysokość odbicia wynosiła
34 odbicia poprzedniego to
możemy łatwo ustalić za 2 razem a później za 3 razem.
34 = 54cm
14 = 54cm : 3 = 18cm <−− tyle wynosi różnica wyskości między 2 a 3 odbiciem
Czyli za drugim razem poszła na wysokość 54cm + 18 cm = 72 cm
I teraz powtórka:
34 = 72cm
14 = 72 cm : 3 = 24cm <−− różnica wysokości między 2 a 1 odbiciem.
Czyli za pierwszym razem odbiła się na wysokość 72cm + 24cm = 96 cm
Czyli
Julek ma racje
24 sty 15:36
Radziu0890: Bardzo dziękuje, teraz jest jasno i rzeczowo
24 sty 15:40
Radziu0890: Oblicz sumę siedniu początkowych wyrazów ciągu arymetrycznego w ktorym a3=7 i a13 − a9 = 20.
W pewnym momencie r=0 i jestem w matni
24 sty 15:45
Radziu0890: NIEAKTUALNE

! zły błąd
24 sty 16:09