PRZEKSZTAŁCENIA WZORÓW
hashiri: Witam, nierozumien jednego przeksztalcenia.
(x
2 + 2)
2 − (2x)
2 = (x
2 − 2x +2)(x
2 + 2x + 2)

Bardzo prosze o szybko pomoc

z gory dzięks
24 sty 00:02
Cinu: Rozpisz sobie to po prostu i sam dojdziesz

Wzór skróconego mnożenia.

po prostu się to
zmieszało. Jak nie dasz rady to rób dopóki nie zrozumiesz, ja tak zawsze robię i wychodzi

.
24 sty 00:08
Cinu: pomnóż każdy wyraz przez każdy za znakiem =
24 sty 00:11
Eta:
Wytłumaczę

a
2 −b
2= ( a−b)(a+b)
a= x
2+2 b= 2x
więc: ( x
2+2)
2−(2x)
2= ( x
2+2 −2x)(x
2+2 +2x) = ( x
2−2x+2)(x
2+2x+2)
24 sty 00:14
Cinu: Ja myślę , że on nie rozumie gdzie jest to +4x z (x
2+ 2)
2 , po prostu się skróciło
24 sty 00:18
hashiri: Dzieki Eta, juz to widze, ale to proste bylo

Pozdrawiam
24 sty 00:18
Cinu: +4x
2 nie +4x
sorry za spam
24 sty 00:19
Eta:
24 sty 00:19