zadanie 1 Prostokąt, który tworzy powierzchnię boczną walca, ma wymiary 12cm x 7
jabłuszko: zadanie 1
Prostokąt, który tworzy powierzchnię boczną walca, ma wymiary 12cm x 7cm. Oblicz długość
promienia podstawy i wysokości walca. Rozważ wszystkie przypadki. Przyjmij że π wynosi 3,14.
zadanie 2
wycinek kołowy o promieniu 12cm wyznaczony przez kąt środkowy o mierze 300 stopni tworzy
powierzchnię boczna stożka. Oblicz a) pole tego wycinka b)pole powierzchni całkowitej stożka
c) objętość stożka
zadanie 3
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym, którego ramię ma 25cm długości, a
podstawa ma 14cm długości. Oblicz pole powierzchni clakowitej i objętość tego stożka.
24 sty 15:44
Annn222: Zad.3
Tworząca l = 25
Jeśli podstawa = 14, to r = 7 cm
Aby obliczyć H stożka => x2 + 72 = 252
x= 24 (wysokość stożka)
Pc = πr(r+l)
Pc = 224 π
V=1/3 πr2h
V= 392 π
24 sty 20:06
ula: Zad. 1
ściana boczna może mieć podsatwa 12, wysokość 7
lub podstawa 7, wysokość 12
l=2πr
1 przypadek 12=2πr → r=6π H=7
2 przypadek 7=2πr → r=72π H=12
24 sty 20:18
ula:

zad. 2
Vstożka=
13πR
2*H
żeby wyliczyć r podstawy musimy obliczyć długość łuku ściany bocznej (twotzy ona okrąg)
ten łuk tworzy długość okregu ( podstawę) o promieniu R
l=2πR
ł=l=2πR
20π=2πR →R=10
Z Pitagorasa wylicz H
12
2=H
2+5
2 → H=
√116
Vs=
13π100*
√116
24 sty 20:42
ania: wycinek kołowy o promieniu 12cm wyznaczony przez kąt środkowy o mierze 300 stopni tworzy
powierzchnię boczną stożka. oblicz pole powierzchni całkowitej (pole tego wycinka =120πcm)
20 lut 22:34